Eveniment

Agricultorii au depus proiecte pentru finantari de la UE de 728 mil. euro, de patru ori mai mult decat suma alocata

01.04.2008, 20:49 18

Agricultorii si autoritatile locale au depus, in perioada 3-28 martie, 918 proiecte in valoare de 728,7 mil. euro la Agentia Nationala de Plati pentru dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) pentru prima sesiune a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Valoarea finantarilor posibile pentru aceasta etapa este insa numai de 194 mil. euro, adica de apropape patru ori mai mica.
Cei mai multi bani s-au solicitat de catre agricultorii care au depus proiecte pentru masura 121 pentru modernizarea exploatatiilor agricole, valoarea totala a acestora ajungand la 291 mil. euro. Aici intra achizitii de utilaje, echipamente agricole sau modernizarea serelor si a fermelor.
Chiar daca 70% dintre proiecte au vizat aceasta masura, Ministerul Agriculturii are alocat pentru aceasta cel mai mic buget. Din totalul de opt miliarde de euro, suma pe care o putem accesa de la UE pana in 2013, anul acesta pot fi accesate aproximativ 1,4 miliarde de euro, dintre care 45% vor merge catre infrastructura satelor (618 mil. euro), 30% catre cresterea valorii produselor agricole si forestiere (428 mil. euro) si 25% catre cei care doresc sa-si infiinteze sau sa-si dezvolte exploatatii agricole (347 mil. euro).
"Agricultorii au solicitat subventii pentru achizitii de utilaje si echipamente, in special in sectorul vegetal si mai putin in cel zootehnic. Pe masura 123, care se refera la cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, s-au aplicat cele mai putine proiecte, numarul lor ajungand la 16, primele judete unde s-au depus dosare fiind Galati si Vaslui", a declarat Gratiela Tiron, sef serviciu Informare, Promovare in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Valoarea proiectelor depuse pe masura 123 a ajuns la 31,4 mil. euro, ceea ce reprezinta doar 7% din totalul de 428 mil. euro alocat pentru anul acesta cresterii valorii adaugate a produselor.
In ceea ce priveste a treia masura, care se refera la modernizarea satelor, primariile comunelor au aplicat 194 de proiecte in valoare de 405,9 milioane de euro, unul dintre judetele cu cele mai multe proiecte fiind judetul Valcea.
In cadrul acestui judet s-au depus proiecte pe masura 322, care vizeaza renovarea si dezvoltarea satelor, de catre trei primarii, cea din Pausesti Maglasi, Muereasca si Diculesti, fiecare aplicand dosare cu valoarea maxima de 2,5 mil. euro.
Solicitarile primariei din comuna Muereasca au vizat alimentarea cu apa, canalizare si efectuarea unei statii de epurare.
"Proiectul initial avea o valoare de 3,8 mil. euro, dar valoarea maxima in care trebuia sa se incadreze proiectul era de 2,5 mil. euro. In momentul in care vom finaliza proiectul, mai continuam cu alte dosare, la care deja am inceput sa lucrez si care tin de repararea unor drumuri comunale si extinderea alimentarii cu apa", spune Ion Ungureanu, primar al comunei Muereasca.
Spre deosebire de alte autoritati locale, primaria Muereasca din Valcea a reusit sa elaboreze studiile de fezabilitate intr-un timp foarte scurt, astfel incat sa depuna un doasar inca din prima sesiune a Programului National de Dezvoltare Rurala.
"Este un lucru foarte bun pentru localitatile care nu au niciun venit sa primeasca subventii de la Uniunea Europeana. Stiam ca localitatea noastra se confrunta cu problema apei, mai ales in perioada de seceta, asa ca ne-am apucat de studiul de fezabilitate inca din 2007, cand am fost informati de acest program. In doua luni am terminat studiul, dupa care am si depus dosarul", explica Ungureanu.
A doua sesiune de depunere a dosarelor se va derula intre 2 aprilie si 25 aprilie, iar bugetul alocat celor trei masuri este de 211,9 mil. euro. Agricultorii care au depus deja dosarele asteapta ca proiectele lor sa fie aprobate ca eligibile din punct de vedere financiar-economic, iar in cazul unui raspuns afirmativ, vor primi banii incepand cu luna mai.

Interes urias
Valoarea proiectelor depuse de agricultorii in prima sesiune se ridica la 728,7 de milioane de euro si reprezinta o suma de patru ori mai mare decat totalul alocat acestei perioade
Cele mai multe proiecte, in numar de 708, s-au depus pe masura 121, care vizeaza modernizarea exploatatiilor agricole.
Valoarea proiectelor pe masura 121 este de aproximativ 291 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO