Eveniment

Agricultorii pot lua credite pana vin banii de la UE

09.04.2008, 19:40 13

Agricultorii care nu doresc sa astepte pana in vara subventiile acordate de Uniunea Europeana au posibilitatea de a contracta credite in lei de la BCR, CEC si Alpha Bank, in urma unui parteneriat incheiat intre cele trei banci, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
"Pentru necesitatile de finantare a agricultorilor la hectar, pana ce acestia primesc subventiile de la stat, in luna iunie, cele trei banci ar putea acorda credite de circa 200 de milioane de euro. CEC a demarat de doua saptamani aceasta activitate de finantare", a declarat ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC. El a adaugat ca pentru aceste credite, dobanda va fi fixa, de 12% "pentru ca nu vizam obtinerea profitului, ci atragerea cat mai multor clienti din acest domeniu".
Ghetea nu a facut o estimare a valorii creditelor pe care le va acorda CEC in cadrul acestui parteneriat, dar a mentionat ca acest tip de creditare a fost pana acum foarte putin practicat in Romania din cauza lipsei de garantii, situatia fiind mai rea decat in cazul creditelor ipotecare.
BCR, care s-a implicat in finantarea rurala acordand credite in valoare de peste 315 mil. euro in cadrul programelor SAPARD si Fermierul, estimeaza ca o sa aiba o cota de piata de 50% din totalul creditelor solicitate de fermieri. "Jumatate din proiectele de preaderare au fost finantate prin BCR, de aceea speram sa obtinem aceeasi cota de piata si acum", a spus Ramona Angela Ivan, reprezentant al BCR.
In ceea ce priveste dobanda practicata de BCR, Ivan a spus ca va fi mai mica fata de cea a creditelor obisnuite, mai ales ca riscurile incapacitatii de rambursare sunt mai mici pentru proiectele care au fost considerate eligibile.
Agricultorii pot cere credite la banci atat pentru platile directe la hectar, in valoare totala de 440 de milioane de euro, cat si pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru care agricultorii au inceput sa depuna proiecte de la inceputul lunii martie si a caror valoare este de opt miliarde de euro pana in 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO