Eveniment

Ambasadorul Marii Britanii la ZF Live: România are stabilitate politică. Este un moment foarte important pentru îmbunătăţirea competitivităţii

Autor: Cătălina Butan

09.05.2013, 13:27 380

România a devenit o piaţă tot mai atractivă pentru investitorii britanici, în contextul în care există semne pozitive pentru mediul economic şi politic, consideră Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii, invitat la ZF Live, în ediţia de joi, 9 mai.

Ambasadorul spune că există evoluţii pozitive pentru România în ceea ce priveşte cele două obiective importante din această perioadă: reforma economiei în cadrul programului cu FMI şi UE şi reforma în justiţie, în lupta cu corupţia, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

“România a devenit o piaţă tot mai interesantă pentru investitorii britanici, pentru că este o economie emergentă, dar cu o piaţă unică. Este o piaţă de interes pentru exportatorii mici şi mijlocii dar şi pentru cei mari. Este importantă şi stabilitatea economică care există în România datorită programului cu FMI dar şi stabilitatea politică, care în ultimul timp se poate observa. Este un moment foarte important ca România să-şi îmbunătăţească competitivitatea”, a spus Martin Harris.

Ambasadorul britanic consideră că România îşi poate creşte competitivitatea doar prin intermediul reformelor, atât în domeniul sănătăţii cât şi în domeniul educaţiei.
“Sănătatea poporului este ca şi educaţia. Sunt punctele importante pentru competitivitatea ţării. Sunt necesare reforme, atât în domeniul de sănătate cât şi în educaţie”, a mai spus ambasadorul.

Alte declaraţii ale ambasadorului la ZF Live:

Există două obiective ale României în această perioadă: reforma economiei în cadrul programului cu FMI şi UE şi reforma în justiţie, în lupta cu corupţia, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Am observat un progres în ambele obiective, foarte important în relaţiile bilaterale între România şi Marea Britanie şi pentru investitorii britanici.

România a devenit o piaţă tot mai interesantă pentru investitorii britanici, pentru că este o economie emergentă, dar cu o piaţă unică. Şi atât de aproape de Marea Britanie. A devenit o piaţă de interes şi pentru exportatorii mici şi mijlocii dar şi pentru cei mari. Este importantă şi stabilitatea economică care există în România datorită relaţiei cu FMI, dar şi stabilitatea politică, care este mai evidentă în 2013.

Cel mai important este forţă de muncă calificată din România, mai atractivă decât în Europa de Vest.

Kingfisher este una dintre cele mai mari firme din Marea Britanie, şi cea mai mare reţea de bricolaj din Europa. Este foarte important pentru ei să aibă o prezenţă pe piaţa din România. Este un semn important şi de încredere pentru piaţa românească.

 

Cum explicaţi că Royal Bank of Scotland a decis să iasă de pe piaţă locală?

RBS este într-un proces de restructurare iar România a fost singura piaţă din lume, în afară de Marea Britanie, unde banca avea operaţiuni de retail. Banca va rămâne în România dar doar cu operaţii corporate.

Exporturile britanice în România au crescut cu 36% în ultimii doi ani. Cred ca va continua să fie un trend pozitiv.

Eu cred în domeniul nonprofit, unde organizaţiile din Marea Britanie joacă un rol împortant în România. Vom deschide un spital nou, în toamna acestui an.

 

Poate deveni România o piaţă mult mai interesantă pentru investitorii din Marea Britanie?

Nu e posibil pentru companiile britanice să se bazeze doar pe pieţe tradiţionale, investitorii trebuie să caute noi pieţe.

În Cluj sunt câteva sute de locuri de muncă în IT, create de firme şi organizaţii britanice.

IT-ul este viitorul României, iar firmele britanice fac parte din această viziune.

Aţi fost unul dintre ambasadorii critici asupra fenomenelor politice din România, din iulie, când a fost suspendat preşedintele iar mesajul dumneavoastră a fost că avem nevoie de stat de drept şi de respectarea Constituţiei. A fost respectată în cele din urmă Constituţia?

 

Eu cred că da. A fost o criză politică, iar Constituţie e cea care poate reglementa aceasta criză. Poziţia mea a fost că trebuie respectate deciziile Curţii Constituţionale iar România a urmat un drum stabil.

Reforma economiei şi reforma justiţiei pot continue în pofida dezvoltării politice. Iar acest lucru s-a întâmplat.

Eu cred că astăzi există stabilitatea politică. Acum este un moment foarte important ca România să-şi îmbunătăţească competitivitatea.

Anul trecut, România a avut o creştere economică de 1,7%. Este mai mult decât în Marea Britanie sau Franţă, însă mai puţin decât Polonia şi tările baltice. Este foarte important să se facă reforme, pentru a se îmbunătăţi competitivitate.

 

Merită România să intre în spaţiul Schengen în 2013?

Marea Britanie susţine aderarea României în spaţiul Schengen. Considerăm că România a îndeplinit criteriile aderării.

 

În Marea Britanie, sectorul de sănătate este integral în mâinile statului. Cum vedeţi direcţia bună pentru România în reforma sănătăţii?

În primul rand, investiţiile în sănătate trebuie să crească, indiferent dacă este vorba de investiţii private, de stat, sau ale organizaţiilor caritabile. În momentul de faţă, nivelul de investiţii în domeniul de sănătate, în România nu e suficient.  Fiecare stat are un sistem propriu. E greu să dau un sfat.

 

Vor avea românii drept de muncă liber în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014?

 

Guvernul britanic va ridica restricţiile la sfârşitul anului. Suntem pro circulaţiei libere de forţă de muncă între cele două state. Imigranţii români sunt muncitori, plătesc taxe şi apreciaţi de angajatorii britanii.

Măsurile vor fi luate la fel pentru toţi cetăţenii din UE.

În momentul de faţă sunt 96.000 de români în Marea Britanie.

În 2004, Marea Britanie a fost una dintre cele 3 ţări care nu a pus restricţii, şi acest lucru a avut un efect major asupra imigraţiei în Marea Britanie.

 

Vor avea acces românii după 1 ianuarie 2014 integral la serviciile medicale şi sociale din Marea Britanie?

 

Avem un sistem de sănătate, finanţat de stat, de noi, poporul britanic, un sistem naţional. Serviciile sunt gratuite, deoarece noi am contribuit mult. În Marea Britanie există o dezbatere, dacă este egal pentru cetăţenii britanici ca un om, care a venit în Marea Britanie să beneficieze de aceste servicii chiar dacă nu a contribuit.

 

ZF: Vodafone şi alţi investitori străini fac profituri în România, care se întorc în Marea Britanie şi finanţează sistemul de sănătate

Vodafone are operaţiuni şi în Marea Britanie, unde plăteşte taxe. De asemenea, plăteşte taxe şi în România.Vodafone a anunţat că va crea noi locuri de muncă în România. În România, datorită investiţiei Vodafone vor fi mai multe taxe, profituri şi locuri de muncă.

 

Ce poate învăţa România din experienţa Marii Britanii în materie de sănătate?

Sănătatea poporului este ca şi educaţia. Sunt punctele importante pentru competitivitatea ţării. Sunt necesare reforme, atât în domeniul de sănătate cât şi în educaţie.

 

ZF: Într-un articol din FT, un analist bulgar spunea că după 7 ani după aderarea la UE, bulgarii nu au un trai mai bun, deşi tranziţia a fost una grea şi au avut loc multe sacrificii. Acest lucru se poate spune şi de România. De ce credeţi că după 23 de ani de reforme, nu am reuşit şi noi să avem un trai măcar ca al grecilor?

 

Cred că România a progresat mult în ultimii 20 de ani, dar este un drum lung. În Marea Britanie şi în alte ţări, sistemul economic nu este suficient de competitiv. În acest sens, România, Bulgaria, Polonia şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est au un avantaj. În România nu există un deficit atât de mare ca în Marea Britanie iar piaţa de muncă este una flexibilă şi calificată.

Este important ca România să se folosească de toate avantajele pentru a creşte competitivitate.

Salariile mici din România sunt o provocare. Dacă diferenţa mare dintre salariile din România şi ţările din Europa de Vest continuă să crească, România riscă ca o mare parte din forţa de muncă să imigreze.

 
 
 
 
 

A fost anul acesta o dezbatere intensă referitoare la exporturile României- scandalul cărnii de cal. Ce impresii sunt în Marea Britanie?

 

Am conlucrat bine cu autorităţile române. A fost însă un moment de îngrijorare, în UE, când am constatat că autorităţile de reglementare în sistemul alimentar nu şi-au făcut bine treaba.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO