Eveniment

ASF vrea scutiri de impozit pentru investitorii în obligaţiuni de stat

ASF vrea scutiri de impozit pentru investitorii în...

Autor: Marius Oncu

14.08.2014, 00:04 548

Măsurile fac parte dintr-un proiect de reformă a pieţei de capital din România în vederea obţinerii statutului de piaţă emergentă, care include şi programe educaţionale pentru Guvern, Parlament şi instanţe, dar şi acordarea de facilităţi fiscale unor investitori.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat Planul de acţiuni pentru obţinerea Statutului de Piaţă Emergentă (S.T.E.A.M.) un program de reformă a pieţei de capital din România în ceea ce priveşte mărimea, lichiditatea şi accesibilitatea de către investitori, cu obiectivul de a obţine în cel mult doi ani reclasificarea pieţei de capital din România ca "piaţă emergentă", faţă de "piaţă de frontieră" în prezent, se arată într-un comunicat al ASF.

Tipologia pieţelor este realizată de către Morgan Stanely Capital International (MSCI) care clasifică pieţele de capital internaţionale în următoarele categorii: piaţă de frontieră, piaţă emergentă şi piaţă dezvoltată. Această tipologie este avută în vedere de investitori prin limitări de expunere în funcţie de tipul de piaţă de capital şi reprezintă un element important în luarea deciziei de investiţie.

"Proiectul S.T.E.A.M. este obiectivul strategic prioritar identificat şi asumat de către ASF pentru piaţa de capital. El corespunde necesităţilor de deschidere a pieţei, de eficientizare şi de facilitare a acesului investiţional în România şi va avea ca efect creşterea volumului plasamentelor şi a lichiditătăţii", a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

Setul de măsuri propus prin S.T.E.A.M. include creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei de capital; eficientizarea şi fluidizarea operaţiunilor de împrumut de instrumente financiare şi a tranzacţiilor de vânzare în lipsă; dezvoltarea pieţei locale primare şi secundare de obligaţiuni (municipale şi corporative); creşterea lichidităţii şi atragerea de noi investitori; creşterea vizibilităţii companiilor româneşti listate pe piaţa de capital prin posibilitatea listării acestora şi pe alte pieţe; creşterea gradului de implementare a principiilor guvernanţei corporative la nivelul emitenţilor, intermediarilor, operatorilor de piaţă, depozitarilor, etc; îmbunătăţirea sistemului contabil al entităţilor reglementate şi supravegheate - prin alinierea la standardele IFRS.

Pentru a creşte accesul investitorilor străini pe bursa din Romania, planul ASF prevede îmbunătăţirea comunicării, dar şi o posibilă obligaţie pentru emitenţii listaţi pe piaţa reglementată a BVB/SIBEX să transmită rapoartele publicate pe site-ul bursei şi în limba engleză.

În scopul sprijinirii dezvoltării pieţei locale de obligaţiuni (municipale şi corporative) ASF are în vedere reducerea comisioanelor pe care le percepe, dar şi instituirea obligativităţii ratingului pentru obligaţiunile municipale listate pe piaţa reglementată, astfel încât să ofere mai multă siguranţă eventualilor investitori străini.

ASF intenţionează să discute cu Ministerul Finanţelor Publice posibilitatea introducerii unei scutiri de impozit pentru fondurile de investiţii autorizate de ASF, adică exclusiv fonduri locale, care investesc preponderent în obligaţiuni de stat.

Câştigurile obţinute din plasamentele în titluri de stat nu sunt considerate venituri impozabile.

Creşterea lichidităţii şi atragerea de noi investitori pe piaţa de capital ar urma să fie susţinută prin mai multe măsuri, inclusiv prin dezvoltarea şi eficientizarea activităţii market-makerilor, crearea unui program educaţional în domeniul pieţei de capital, crearea cadrului legal privind înfiinţarea şi funcţionarea cluburilor de investiţii şi atragerea unor categorii specifice de emitenţi pe piaţa de capital.

Programul educaţional al ASF prevede crearea pe site-ul propriu a unei secţiuni dedicate educaţiei investitorilor pe piaţa de capital, dar şi organizarea de conferinţe/prezentări destinate unor categorii specifice de investitori, în cele mai reprezentative oraşe, precum Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Braşov şi Cluj.

Totodată, ASF vrea să organizeze şi conferinţe/prezentări destinate membrilor Guvernului şi ai Parlamentului precum şi reprezentanţilor instanţelor din România.

Promovarea pieţei de capital ar urma să fie făcută şi prin organizarea împreună cu operatorii de piaţă şi eventual în parteneriat cu conducerile/membrii patronatelor, camerelor de comerţ, asociaţiilor profesionale a unor întâlniri cu managerii primelor 50 de companii care nu sunt listate pe piaţa de capital din România.

ASF va iniţia discuţii cu Ministerul Finanţelor Publice privind posibilitatea acordării de facilităţi fiscale cluburilor de investiţii şi/sau membrilor acestora, în contextul reglementării de către ASF a înfiinţării şi funcţionării cluburilor de investiţii.

Autoritatea intenţionează să atragă emitenţi de tipul IMM-urilor pe piaţa de capital şi va analiza posibilitatea instituirii unui regim de facilităţi acordate acestora.

Vizibilitatea companiilor româneşti listate pe piaţa de capital ar urma să crească printr-o posibilă listare indirectă a acestora şi pe alte pieţe de capital. ASF va analiza posibilitatea extinderii emiterii de certificate de depozit în cazul tuturor emitenţilor listaţi pe piaţa de capital românească prin modificarea în acest sens a regulamentului ASF.

Totodată, ASF vizează şi clarificarea statutului pieţei RASDAQ şi a regimului aplicabil societăţilor tranzacţionate pe această piaţă, prin crearea unui cadru legal special care să abordeze exclusiv problematica societăţilor tranzacţionate pe această piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO