Eveniment

Asigurarile medicale civile devin obligatorii

22.05.2006, 00:00 12

Medicii, stomatologii, farmacistii si persoanele care activeaza in domeniul asistentei medicale sunt obligati sa incheie asigurarea de raspundere civila medicala, conform modificarii aduse Legii nr. 136/1995, publicata vineri in Monitorul Oficial.

Aceasta masura ar putea genera o piata anuala de peste 10 mil. euro pe asigurari medicale civile pentru asiguratori.

Conform acestei legi, limita maxima a despagubirilor, termenele de plata, sanctiunile si alte elemente cu privire la aplicarea acestei asigurari se stabilesc prin hotarare a Guvernului, prin propunerea Comisiei de Supraveghere a Asiguratorilor (CSA), dupa consultarea asociatiilor profesionale de specialitate si cu avizul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Modificarea Legii nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile obliga medicii, farmacistii si alte persoane din domeniul asistentei medicale sa incheie asigurarea de raspundere civila profesionala, in scopul despagubirii persoanelor pe care le-au prejudiciat ca urmare a furnizarii de servicii de asistenta medicala neadecvata.

Asistenta medicala adecvata inseamna folosirea cunostintelor, echipamentelor medicale, a intregului instrumentar, a medicamentelor si urmarea intocmai procedurilor specifice fiecarui caz care necesita aceasta asistenta, asa cum sunt stabilite conform instructiunilor de folosire, a prescriptiilor sau prin standardele privind acordarea de asistenta medicala.

Despagubirile pentru asistenta medicala neadecvata se stabilesc pe baza conventiei dintre asigurat, persoana pagubita sau mostenitorul acestuia, in caz de deces, si asigurator ori, in cazul in care care nu s-a realizat intelegerea, prin hotarare judecatoreasca pronuntata in Romania.

In sectorul medical lucrau in 2005 peste 49.000 de medici, 10.000 de stomatologi, 9.000 de farmacisti si 122.000 de persoane ce activau in domeniul asistentei medicale, conform Institutului National de Statistica (INS).

In anii trecuti, CNAS stabilise ca prima anuala pentru medici sa fie de 60 de euro, prima anuala pentru stomatologi si chirurgi sa fie de 150 euro, iar cea pentru personal medical mediu de 36 de euro. In urma incheierii asigurarii de malpraxis, pacientii care erau prejudiciati de o greseala a medicului, daca justitia constata ca aveau dreptate, puteau ajunge sa primeasca maximul sumei asigurate, respectiv 125.000 de chirurgi si stomatologi, 50.000 de euro pentru medici si 30.000 de euro personal medical mediu.

Compania Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a acreditat 17 companii de asigurari pentru incheierea asigurarilor de malpraxis in 2006. Printre acestea se numara companii precum Astra Asigurari, Ardaf, Omniasig, Asirom, Asitrans, Unita, Allianz Tiriac Asigurari sau Generali Asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO