Eveniment

Bancherii cauta solutii pentru a proteja clientii de explozia dobanzilor la lei

Bancherii cauta solutii pentru a proteja clientii de explozia dobanzilor la lei
20.10.2008, 19:43 193

Clientii bancilor - persoane fizice, dar mai ales companii - care au credite in lei cu dobanda indexata la rate de referinta interbancare ROBOR sunt sub amenintarea majorarii explozive a ratelor scadente in aceste zile din cauza tensiunilor de pe piata monetara care a aruncat ROBOR la 40-50%.

Si marea majoritate a obligatiunilor municipale au dobanzile indexate la ROBOR, ceea ce va determina un salt semnificativ al ratelor de dobanda scadente in urmatorul semestru.
Avand in vedere ca este vorba despre aplicarea unor prevederi contractuale care stabilesc date ferme de actulizare a dobanzilor, bancile nu aveau pregatite ieri precizari detaliate referitoare la modalitatea prin care ar putea evita transferul acestei cresteri conjuncturale de dobanda asupra clientilor. In cazul clientilor persoane fizice, ponderea creditelor in lei cu dobanda indexata la ROBOR este relativ scazuta. Clientii care au ales aceste variante de produs au facut-o tocmai pentru a avea un parametru de cost cu vizibilitate mai mare si cu evolutie in general stabila. Nu aveau cum sa anticipeze astfel de situatii exceptionale, cand dobanda sare dintr-o data de 3-4 ori din cauza unei conjuncturi de piata speciale.
Mult mai expusi sunt clientii companii, mai ales firmele mici si mijlocii pentru care de multe ori dobanda se actualizeaza si zilnic. Fiind vorba despre o experienta fara precedent pe piata monetara avand in vedere saltul dobanzilor, o solutie care poate fi luata in calcul de banci ar fi incheierea unor acte aditionale la contractele de credit, care sa prevada solutii de evitare a varfurilor de dobanda.
In cazul BCR, cea mai mare banca de pe piata, pentru luna curenta este utilizata rata ROBOR din luna precedenta. "Pana acum clientii nu au fost dezavantajati de evolutia conjuncturala de pe piata monetara. Intentia noastra este sa facem in asa fel incat sa nu fie dezavantajati nici pe viitor", a declarat pentru ZF Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, fara a oferi detalii in privinta solutiilor concrete posibile. In orice caz, bancherii sunt de acord ca este vorba despre niveluri de dobanda conjuncturale. Ca atare clientii nu ar trebui obligati sa le suporte.
"Consideram ca actualele niveluri ale ROBOR sunt conjuncturale si am decis la sfarsitul saptamanii trecute sa monitorizam zilnic piata interbancara si sa ajustam ratele de dobanda in asa fel incat sa-i sprijinim pe clientii nostri", spune Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. Nici el nu precizeaza insa cum anume vor fi ajustate ratele de dobanda asa incat clientii sa fie protejati.
O solutie concreta aduce Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank: "In mod uzual, avem in vedere nivelul ROBOR de la momentul repricing-ului. Dar, in aceasta perioada in care pe piata se inregistreaza fluctuatii foarte mari si chiar anomalii, am hotarat sa aplicam principiul de cost de finantare care sa aiba la baza o medie pe o perioada intre 1 si 2 saptamani."
Reprezentantii UniCredit Tiriac Bank afirma ca doar in oferta de credite imobiliare are produse indexate la rata ROBOR, insa acestea au in prezent o pondere de sub 1% din creditele imobiliare pentru persoane fizice. "Actualizarea dobanzii se face la 30 iunie si 31 decembrie". In cazul clientilor IMM, creditele a caror dobanda este indexata la ROBOR sunt actualizate zilnic.
"Fiecare client are stabilita o limita de descoperit de cont pe care o poate utiliza, atat pentru produsele de tip overdraft, cat si pentru liniile de credit de capital de lucru. Dobanda se aplica doar la valoarea creditului tras si, in plus, banca nu aplica niciun comision de neutilizare a liniei de credit", explica oficialii UniCredit.
 
UniCredit: Actualizarea dobanzii, la 30 iunie si 31 decembrie
 
Reprezentantii UniCredit Tiriac Bank afirma ca doar in oferta de credite imobiliare are produse indexate la rata ROBOR, insa acestea au in prezent o pondere de sub 1% din creditele imobiliare pentru persoane fizice. "Actualizarea dobanzii se face la 30 iunie si 31 decembrie". In cazul clientilor IMM, creditele a caror dobanda e indexata la ROBOR sunt actualizate zilnic. Fiecare client are stabilita o limita de descoperit de cont pe care o poate utiliza, atat pentru produsele de tip overdraft, cat si pentru liniile de credit de capital de lucru. Dobanda se aplica doar la valoarea creditului tras si, in plus, banca nu aplica niciun comision de neutilizare a liniei de credit.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO