Eveniment

Băsescu insistă pentru opt judeţe în loc de 41 sau şapte judeţe şi Bucureşti

Băsescu insistă pentru opt judeţe în loc de 41 sau şapte judeţe şi Bucureşti

Autor: Iulian Anghel

08.06.2011, 23:51 1033

Preşedintele Traian Băsescu a făcut ieri public în timpulşedinţei de guvern la care a participat şi ideile sale desprerenunţarea la judeţe ca entităţi administrativ-teritoriale,afir­mând că România ar trebui să aibă opt judeţe (pre­şedintele nua spus dacă acestea trebuie modelate pe actuala structură a celoropt regiuni de dezvoltare) sau şapte judeţe şi MuncipiulBucureşti.

După ce zile întregi în care nici Guvernul, nici patridul deguvernământ PDL nu au spus clar la ce se referă atunci când auanunţat în mod neaşteptat că urgenţa ar fi reîmpărţireaadministrativă, preşedintele a cerut Guvernului să examineze cuatenţie ipoteza renunţării la cele 41 de judeţe şi la apariţia aopt judeţe care să funcţioneze pe modelul regiunilor din UE.

Până ieri, PDL spunea că ar putea exista fie opt regiuni, fie12, în vreme ce UDMR, partenerul democrat-liberalilor la guvernare,vrea 16 regiuni - una dintre ele urmând să grupeze judeţele cupopulaţie preponderent maghiară.

Preşedintele susţine că România trebuie reîmpărţităad­mi­nistrativ în opt judeţe mari sau 7 judeţe şi MunicipiulBu­cu­reşti întrucât, afirmă şeful statului, nu poţi avea odezvoltare re­gională pe actuala arhitectură administrativărealizată în 1968. Potrivit şefului statului, partidele au rezerveîn a accepta noua organizare pentru că îşi imaginează că dacă deţinşefia unui consiliu judeţean, deţin controlul judeţului.

Băsescu a acuzat că la nivelul judeţelor s-au format "familiitranspartinice" care stăpânesc judeţele prin corupţie şi a susţinutcă în curând va fi publicat un raport care să arate că dezvoltareaproiectelor cu fonduri de la UE suferă foarte mult. Renunţarea lajudeţe şi reorganizarea pe regiuni vizând, între altele, o bunăabsorbţie a banilor europeni. Băsescu susţine că România riscă săajungă în situaţia de suspendare temporară a utilizării baniloreuropeni dacă nu rezolvă problemele existente în ceea ce priveştecheltuirea fondurilor UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO