Eveniment

BNR opreste deprecierea leului cu o interventie masiva

25.01.2009, 19:03 11

BNR a fortat vineri o apreciere a leului sub 4,3 lei/euro printr-o interventie masiva indirecta pe piata valutara interbancara, in timp ce monedele de pe pietele emergente din regiune s-au prabusit sub presiunea retragerii investitorilor internationali, afirma dealerii. Forintul ungar a ajuns la un minim istoric, iar zlotul polonez sufera si el.

BNRar fi vandut mai multe sute de milioane de euro, in conditiile in care speculatorii straini au fost din nou activi pe piata de la Bucuresti, pariind pe o depreciere a leului. La cursul oficial, euro a pierdut 2,17 bani sau 0,5%, coborand la 4,2910 lei, dupa ce in zilele precedente urcase deasupra pragului de 4,3 lei. Aceasta in timp ce forintul maghiar sau zlotul polonez au pierdut peste 2%.
"BNR a vandut din nou valuta prin intermediul unei banci locale. Volumele au fost foarte mari, cel mai probabil de peste 200 mil. euro", a comentat un dealer. Alte estimari merg insa chiar spre jumatate de miliard de euro, in conditiile in care cererea de valuta a fost alimentata de companiile locale care prefera sa cumpere euro pentru a-si limita riscurile, de bancile locale si de jucatorii straini.
"Avand in vedere tendinta regionala clara si volumele foarte mari tranzactionate in prima parte a zilei, nu ne ramane decat sa suspectam o noua interventie mascata a BNR pe piata valutara. BNR a considerat probabil din nou necesar sa apere nivelul de 4,35 lei, asa cum s-a observat si in zilele precedente", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
BNR are o politica de a nu comenta operatiunile derulate pe piata, insa vanzarile de valuta se vad in evolutia rezervei valutare. In decembrie, BNR a anuntat o reducere cu un miliard de euro a rezervei, care a reflectat insa si deprecierea dolarului si a lirei sterline fata de euro. Datele privind evolutia rezervei valutare in ianuarie vor fi publicate in cursul saptamanii viitoare. "Consideram ca presiunile de depreciere a leului se vor mentine in perioada viitoare, mai ales daca monedele din regiune raman de asemenea sub presiune", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Pe piata valutara cotatiile au coborat brusc la jumatatea sedintei de tranzactionare (cand BNR calculeaza cursul oficial) de la un varf de aproape 4,35 lei la 4,29 lei pentru un euro.
In timp ce leul se intarea, forintul maghiar pierdea teren masiv in fata euro, fiind lovit si de speculatiile privind o posibila inrautatire a rating-ului de tara acordat Ungariei.
Potrivit datelor Bancii Centrale Europene, euro a urcat la Budapesta la un maxim istoric, de 289,85 forinti, cu 2,4% peste nivelul din ziua precedenta. Zlotul polonez a pierdut 2,6%, cursul urcand la 4,44 zloti/euro, iar coroana ceheasca 1,4%.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO