Business Internaţional

Forintul maghiar si zlotul polonez au scazut in grup

25.01.2009, 17:48 40

Forintul maghiar s-a depreciat pentru a cincea saptamana consecutiv, atingand o valoare record, pe fondul speculatiilor ca banca centrala a Ungariei ar putea reduce si mai mult rata dobanzii pentru a evita o agravare a recesiunii, scrie Bloomberg.

Moneda nationala a Ungariei a pierdut aproximativ 2,7%, ajungand la un curs de schimb de 291,25 forinti/euro vineri in Budapesta, dupa ce cu o zi inainte atinsese o rata de schimb de 289,87 forinti/euro. Saptamana trecuta forintul maghiar s-a depreciat cu 3,6%, ducand scaderea de la inceputul anului la 8,4%.
Deprecierea raportata de moneda ungara o situeaza pe primul loc in clasamentul monedelor cu cea mai slaba evolutie de pe pietele emergente din Europa.
"Atitudinea fata de pietele emergente se deterioreaza din nou si forintul este cel mai afectat din cauza temerilor ca recesiunea din Ungaria va fi mai lunga decat se estimeaza", este de parere Piotr Kalisz, economist la Citigroup in Varsovia.
Si alte monede din regiune se depreciaza pe fondul problemelor cauzate de recesiunea economica. Zlotul polonez a pierdut aproape 2,3% fata de moneda unica europeana, ajungand la un curs de schimb de 4,4677 zloti/euro, cel mai scazut inregistrat din august 2004, ducand deprecierea saptamanala la 3,1%.
Coroana ceha s-a depreciat la sfarsitul saptamanii cu 1% in raport cu euro, la un curs de schimb de 28,255 coroane/ euro, cel mai scazut din iulie 2007 pana in prezent.
Moneda nationala a Cehiei a pierdut 2,1% in ultima saptamana, fiind tranzactionata la o rata de schimb de 28,153 coroane/euro.
Lira turceasca a atins minimul ultimelor doua luni in raport cu dolarul american, de 1,6841 lire/dolar si se tranzactiona vineri la 1,6682 lire/dolar, dupa ce deprecierea de saptamana trecuta a fost de aproape 1,8%.
Cursul de schimb al leului a crescut cu 1% in raport cu moneda unica europeana, ajungand la 4,2902 lei noi/euro, fapt care a redus deprecierea acumulata in ultima saptamana la 0,1%, pe fondul speculatiilor ca banca centrala a Romaniei a realizat anumite tranzactii pe piata valutara.
 
Polonia nu renunta la ideea de a adopta euro in 2012
Guvernul de la Varsovia nu intentioneaza sa modifice data de adoptare a monedei unice europene, stabilita pentru 2012, a declarat ministrul de finante polonez, Jacek Rostowski, scrie Bloomberg. "Intentia noastra este sa ne incadram in acest termen-limita, intrucat este cea mai buna data posibila de adoptare a euro", a precizat Rostowski. 2012 este o tinta "realista", potrivit declaratiilor sale. Adoptarea monedei unice europene ar putea aduce beneficii atat mediului de afaceri, cat si cetatenilor polonezi prin relansarea exporturilor si a investitiilor straine directe, majorandu-se astfel numarul de locuri de munca si nivelul salariilor, a anuntat Rostowski.
Ministrul polonez al economiei, Waldemar Pawlak, a declarat ca rata de schimb curenta a zlotului in raport cu euro inregistreaza o evolutie "mai buna" in sensul comutarii la noua moneda in comparatie cu cea de la "mijlocul anului 2008".
Zlotul s-a depreciat cu 23% in raport cu euro de la inceputul lui iunie 2008. Directorul departamentului de politici monetare din cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Jeromin Zettelmeyer, a numit adoptarea euro un "scop benefic", adaugand ca statul are nevoie de o piata valutara solida inainte de a lansa testul stabilitatii pre-euro prin intermediul mecanismului ratelor de schimb (ERM). "Euro este in mod cert un avantaj pentru Polonia", a afirmat Zettelmeyer. "Intarzierea cu un an in privinta aderarii la zona euro nu este o chestiune care ar trebui sa ne nelinisteasca."
Potrivit lui Rostowsi, insa, Polonia nu ar trebui sa ezite a intra in ERM, mecanism care testeaza stabilitatea valutara pentru cel putin doi ani inainte de adoptarea efectiva a euro, ministrul de finante polonez adaugand ca situatia de pe pietele financiare se va imbunatati pana la mijlocul lui 2009. "Consider ca Polonia ar trebui sa intre in mecanismul ratelor de schimb cat mai curand posibil", a afirmat Rostowski. "In opinia mea, pietele financiare se vor stabiliza in prima jumatate a anului curent." Andreea Neferu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO