Eveniment

BNR scade prognoza de inflaţie pentru 2020 de la 2,8% la 2,7%, iar pentru 2021 estimează o inflaţie anuală de 2,5%. „Scenariul luat în calcul pentru această estimare a fost fundamentat pe ipoteza menţinerii sub control a situaţiei epidemice.“

BNR scade prognoza de inflaţie pentru 2020 de la 2,8% la...

Autor: Răzvan Botea

07.08.2020, 00:05 1992

Banca Naţională a României (BNR) a scăzut prognoza de inflaţie pentru 2020 la 2,7% de la 2,8%, cât era prognoza în primăvară, iar pentru 2021 menţine estimarea de 2,5% privind rata anuală a inflaţiei, potrivit raportului asupra inflaţiei publicat joi de banca centrală. Intervalul-ţintă pentru inflaţie al BNR este de 2,5% plus/minus 1 punct procentual.

Scenariul luat în calcul de banca centrală pentru această estimare a fost fundamentat pe ipoteza menţinerii sub control a situaţiei epidemice, fără reintroducerea restricţiilor din perioada stării de urgenţă şi apoi reluarea activităţii economice, se arată în raport.

„În acest context, perspectiva este cea a consemnării unei uşoare tendinţe  de reducere a ratei anuale a inflaţiei IPC pe intervalul proiecţiei, care urmează să atingă 2,7 la sută la finele anului curent şi 2,5 la sută la sfârşitul celui viitor. Valorile reflectă predominant contribuţia inflaţiei de bază, proiectată în scădere pornind de la valorile ridicate înregistrate în perioadele recente,  în principal sub influenţa deficitului de cerere amplu format în economie  şi, respectiv, a disipării presiunilor inflaţioniste asociate şocurilor de ofertă rezultate din evoluţia situaţiei sanitare“, se menţionează în raportul BNR.

Rata anuală a inflaţiei a intrat în România pe un trend descendent. În 2018, indicele preţurilor de consum a fost de 4,6%, ca în 2019 să scadă la 3,8%.

Raportul BNR mai arată că presiunea inflaţionistă în sensul creşterii preţurilor poate veni din dinamica preţurilor la combustibili în special, însă influenţa aceasta nu va afecta tendinţa descendentă a preţurilor de consum.

„Noua prognoză pentru rata anuală a inflaţiei IPC şi, respectiv, a inflaţiei CORE2 ajustat reconfirmă, cu mici diferenţe, valorile proiectate în precedentul Raport asupra inflaţiei“.

Ipoteza BNR este că cererea externă din Uniunea Europeană se va contracta la un ritm fără precedent în 2020, iar relaxarea măsurilor restrictive va determina o revenire, însă una graduală.

În ceea ce priveşte cererea externă este anticipată o creştere pe parcursul anului viitor, în contextul naturii temporare a şocului pandemic:  „Cu toate acestea, este de presupus ca revenirea economiilor la nivelurile de activitate din perioada precriză să fie una relativ lentă, prelungindu-se dincolo de finele anului viitor“, specifică raportul BNR.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO