Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Holde Agri Invest derulează o majorare de capital social de maximum 40 mil. lei prin BT Capital Partners

Bursă. Holde Agri Invest derulează o majorare de...

Autor: Tibi Oprea

10.11.2023, 15:45 1249

Operatorul de terenuri agricole Holde Agri Invest (simbol bursier HAI) a anunţat vineri la Bursa de Valori Bucureşti detaliile majorării de capital care se va desfăşura în noiembrie şi decembrie şi în care vrea să atragă până la 40 mil. lei, conform calculelor realizate de ZF. 

Astfel, compania va derula în perioada 13 noiembrie-13 de­cembrie 2023, prin BT Capital Partners, o ofertă în care va vinde maximum 40 de milioane de acţiuni la un preţ de 1 leu pe unitate. Pe 14 decembrie va fi publicat raportul privind încheierea primei etape. 

„Acţiunile nou emise sunt oferite spre subscriere prin exercitarea dreptului de preferinţă de către acţionarii înregistraţi la data de înregistrare din 14.09.2023. Pentru subscrierea unei noi acţiuni sunt necesare 2,535876 drepturi de preferinţă, cu rotunjire la cel mai apropiat număr natural inferior. Preţul pe acţiune în prima etapă a fost stabilit la 1 leu / acţiune”, scrie compania. 

Acţiunile rămase nesubscrise se vor vinde în cadrul unui plasament privat stabilit printr-o decizie separată a CA-ului, la un preţ decis separat. Acesta ar putea include, după caz, şi operaţiuni de conversie a creanţelor certe, lichide şi exigibile deţinute în conformitate cu termenii principali privind încetarea contractului de management încheiat între Holde Agri Invest şi Holde Agri Management şi de persoanele care au cesionat către companie acţiuni de clasa B în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acţionari. 

Anterior, Holde Agri Invest a anunţat o actualizare în jos a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2023, în principal pe fondul costurilor foarte mari de înfiinţare a culturilor şi a scăderii considerabilă a preţurilor de comercializare a culturilor primare. De asemenea, preţurile cerealelor sunt mult mai mici, iar costurile cu inputurile considerabil mai mari. 

Veniturile estimate pentru finele anului au fost actualizate de la 119,66 milioane de lei la 88,5 milioane, deci un minus de 26%. Noua ţintă implică o scădere de 25,1% faţă de veniturile de 118,2 milioane de lei din 2022. EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a fost revizuită de la un profit de 25,8 milioane de lei la o pierdere de 8,5 milioane. 

De asemenea, profitul RAS (calculat după standardele româneşti de raportare), estimat iniţial la 5,2 milioane de lei, a fost actualizat la o pierdere de 30,3 milioane de lei.  Anul trecut, Holde a avut o pierdere netă RAS de 2,1 milioane de lei. 

De la cheltuieli de 92,5 milioane, compania prezentă pe piaţa AeRO prognozează acum cheltuieli de 97 de milioane de lei la finalul anului, adică un plus de 7,5% faţă de nivelul de anul trecut. În 2022, cheltuielile au fost cu 27,8% peste estimările din BVC. 

În S1/2023, Holde a avut înregistrat venituri din exploatare de 55,35 milioane de lei, cu 45% peste nivelul primei jumătăţi de anul trecut. Rezultatul net a constat într-o pierdere de 8,7 milioane de lei la nivel consolidat, de la o pierdere de 9,2 milioane în S1/2022. 

Acţiunile HAI se tranzacţionează în scădere cu 32% anul acesta, pe fondul unui rulaj în valoare de 15 milioane de lei. Compania este deţinută în proporţie de 16,3% de S. Sevenx Ventures şi de 11,2% de Vertical Seven Group şi are o capitalizare de 93 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO