Eveniment

Cand da, Fiscul are grija sa nu dea prea mult

03.02.2003, 00:00 16

Deductibilitate nelimitata a dobanzilor la leasing, mai putina birocratie privind TVA si eliminarea obligativitatii repatrierii valutei din exporturi in anumite termene - sunt printre cele mai importante modificari ale legislatiei fiscale aprobate de guvern in ultima -sedinta.
Societatile de leasing vor fi asimilate institutiilor de credit, fiind eliminata limitarea deductibilitatii dobanzilor aferente operatiunilor de leasing, potrivit unei ordonante aprobate joi de Guvern.
Ministerul finantelor a ajuns la concluzia ca unele dispozitii din legislatia financiar fiscala nu merg in practica si a modificat mai multe regelemari, inclusiv Legea 414/2002 privind impozitul pe profit, intrata in vigoare la jumatatea anului trecut.
Potrivit acesteia din urma, firmele aveau posibilitatea sa deduca cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor de la societati nebancare pana la nivelul veniturilor obtinute din dobanzi plus 10% din celelalte venituri ale contribuabilului. Aceasta prevedere se aplica si dobanzilor incluse in operatiunile de leasing.
Noul act normativ asimileaza din punct de vedere fiscal societatile de leasing   institutiilor de credit, astfel incat dobanzile aferente activitatii de leasing au acelasi regim de deductibilitate.
Astfel, cheltuielile cu dobanzile pot fi scazute integral din profitul impozabil in cazul in care firmele au datorii suficient de mici incat gradul de indatorare a capitalului firmei sa fie mai mic decat unu. Gradul de indatorare se calculeaza ca raport intre datorii totale (imprumuturi cu termen de peste un an) si capital propriu (capital social, rezerve, profit nedistribuit etc). In consecinta, firmele pot sa isi deduca integral dobanzile platite in cazul in care au datorii cel mult egale cu capitalul.

Modificari la TVA
Sucursalele firmelor si celelalte unitati fara personalitate juridica vor fi scoase din evidentele fiscale ca platitori ai taxei pe valoarea adaugata, potrivit ordonantei aprobate de Guvern.
De asemenea, vor fi scutite de TVA operatiunile de arendare, concesionare si inchiriere de bunuri imobile, cu exceptia inchirierii de parcari, cazarea in domeniul hotelier sau camping, inchirierea de masini si utilaje fixate in cladiri si inchirierea de seifuri.
Aceste scutiri au fost decise ca urmare a dificultatilor intampinate de catre Consiliile Locale si Primarii la inregistrarea ca platitori de TVA, dar si de necesitatea alinierii la normele europene.
Alte modificari vizeaza eliminarea conditionarii rambursarii TVA de plata facturilor catre furnizori, precum si prelungirea termenului de rambursare anticipata, de la 30 de zile la 60 de zile, precum si a termenului de rambursare cu control ulterior, de la 15 zile la 30 de zile. Extinderea acestor termene are in vedere deblocarea rambursarilor de TVA precum si reducerea riscului ca statul sa plateasca dobanzi pentru intarzierea rambursarii TVA.
Ordonanta va modifica si Legea 521/2002 privind accizele. Astfel, modificarea conditiilor initiale pe baza carora o firma a fost autorizata sa produca sau sa importe produse supuse accizelor trebuie aduse la cunostinta Ministerului Finantelor in termen de 15 zile.
In plus, vanzarea de actiuni sau parti sociale ale unei firme a carei autorizatie a fost anulata, suspendata sau este expirata trebuie adusa la cunostinta emitentului autorizatiei cu cel putin doua luni inaintea tranzactiei, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal.
In ceea ce priveste inregistrarea fiscala, a fost modificata Legea 82/1998 privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe.
Contribuabilii vor avea posibilitatea inregistrarii prin intermediul unui imputernicit. In acelasi timp, a fost introdusa notiunea de vector fiscal, respectiv o informatie atasata datelor de identificare a contribuabililor si care defineste obligatiile permanente ale acestora. Pe baza acestor date, administratiile fiscale vor putea stabili mai rapid care obligatii fiscale nu au fost indeplinite la timp.

Liber pentru exportatori
Firmele care realizeaza exporturi nu vor mai fi obligate sa incaseze sumele in valuta rezultate in urma acestor operatiuni intr-un anumit interval de timp, dupa cum prevedea vechea legislatie.
In schimb, firmele care au angajat credite bancare de export cu dobanda bonificata de stat vor beneficia de bonificatie numai in cazul in care incaseaza si repatriaza sumele respective.
Bancile nu mai trebuie sa informeze Ministerul Finantelor despre situatia clientilor lor care aveau de repatriat sume in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO