Eveniment

Cât cresc exporturile după ridicarea interdicţiei pentru carnea de porc: acum doar 1% pleacă la export

Cât cresc exporturile după ridicarea interdicţiei pentru carnea de porc: acum doar 1% pleacă la export

Cât cresc exporturile după ridicarea interdicţiei pentru carnea de porc: acum doar 1% pleacă la export

Autor: Gabriel Razi

09.12.2011, 00:07 838

România a reuşit să exporte în acest an cu derogare de la Bruxelles carne de porc de 6,5 milioane de euro în Uniunea Europeană în condiţiile în care în urmă cu opt ani, moment în care a fost impus embargoul din cauza pestei porcine, exporturile erau de 500.000 de euro/an. În fiecare an în România se taie porcine de 550.000-600.000 de tone însă după primele opt luni din 2011 la export au plecat numai 5.000 de tone (sub 1% din total), potrivit datelor INS. În acelaşi timp pe piaţă au intrat peste 100.000 de tone de carne de porc din străinătate.

În anii cu interdicţie România a pierdut însă un şeptel de 3,4 milioane de porci. Acum mai sunt pe piaţă aproximativ 3 milioane de porci, din care jumătate sunt în curţile ţăranilor. În bani România a pierdut 800 de milioane de euro din reducerea acestui şeptel.

Cum vor evolua exporturile după ce Bruxellesul a decis recent eliminarea embargoului? "Odată cu liberalizarea cu siguranţă vor creşte exporturile, va fi un mare plus. Nu se pune problema potenţialului de export pe care îl are România. În acest moment fermele mari din România sunt deja capabile să se lupte pe piaţa europeană. Sunt însă şi jucători mai mici care pot face faţă. Se va reface şi şeptelul de porcine, iar piaţa românească se va conecta la cea europeană", spune Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi proprietar al producătorului de mezeluri CrisTim.

De cealaltă parte, Sorin Minea, proprietar al producătorului de mezeluri Angst, spune că în acest moment este greu de estimat nivelul exporturilor pe care le vor putea face crescătorii români.

"Este greu de cuantificat acum. Piaţa europeană nu este însă nouă pentru România, făceam exporturi şi înainte de '89. Dacă am fi participat pe piaţa UE în aceşti ani în care am stat pe bară am fi câştigat expeirenţă."

Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a înaintat recent cifra de 100.000 de tone/an ca potenţial de export al României pentru carnea de porc. În bani, această cantitate se traduce prin exporturi anuale de 150-170 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF, ce au în vedere cotaţiile internaţionale.

România nu a fost până acum o voce puternică pe piaţa europeană a cărnii de porc

Pieţele externe sunt însă aproape în totalitate o necunoscută pentru crescătorii români de porcine. Înainte de 2003, moment în care puteau fi făcute exporturi, acestea au fost trase în jos de tarifele vamale impuse de autorităţile europene pentru importurile din afara Uniunii. Spre exemplu în perioada 2000-2003 exporturile de canre de porc au fost de 500.000 de euro/an. Odată cu integrarea în Uniunea Europeană în 2007 exporturile au crescut la 1,2 milioane de euro, pentru a ajunge în 2009 la 2,1 milioane de euro. Anul trecut exporturile s-au cifrat la 5,8 milioane de euro.

De cealaltă parte, România a plătit 2,8 miliarde de euro pentru importurile de porci şi carne de porc din ultimii zece ani.

Costuri mai mici şi pentru producătorii de mezeluri

Interzicerea exporturilor de carne de porc le-a generat pierderi şi producătorilor români de mezeluri pentru că aceştia s-au văzut nevoiţi să apeleze la materia primă din Uniunea Europeană - în general mai scumpă decât cea de pe piaţa locală. Calea liberă pentru export vine acum şi în contextul în care producătorii locali de mezeluri şi-au orientat în ultimii doi ani afacerile către export având în vedere că nivelul consumului de pe piaţa locală s-a aflat în cădere liberă ca urmare a crizei economice. Astfel businessuri precum Cris-Tim, Angst sau Agricola Bacău îşi completează acum 15%-20% din cifra de afaceri cu ajutorul livrărilor către pieţele din Occident.

"Nu voi mai aduce carnea de la 2.000 sau 4.000 de kilometri, va fi mai proaspătă şi mai bună. Diferenţele de preţ dintre România şi UE vor dispărea pentru că piaţa va fi liberă", spune Timiş, în contextul în care aceasta a fost singura soluţie pentru a trimite mezeluri româneşti în Occident. De cealaltă parte şi Sorin Minea, proprietar al producătorului de mezeluri Angst, spune că jucătorii români vor avea de câştigat: "Este un avantaj, avem libertatea de a alege de unde luăm carnea. S-ar putea să se vadă şi în creşterea exporturilor de mezeluri, însă sunt numai presupuneri."

În plus producătorii români de preparate din carne vor înregistra plusuri de export pe pieţele mari din afara Uniunii Europene, precum Rusia sau China, în condiţiile în care clienţii de pe aceste pieţe vor considera produsele locale ca având provenienţă Uniunea Europeană.

"Este un atu extraordinar că ţara este considerată sigură. Clienţii din aceste pieţe nu îşi vor mai pune întrebări în legătură cu trasabilitatea mezelurilor româneşti", adaugă Radu Timiş.

Piaţa locală a cărnii de porc este împărţită de jucători precum Smithfield, Caruz, Marex sau Kosarom.

Americanii de la Smithfield au pierdut 80 mil. euro din cauza pestei

Grupul american Smithfield, unul dintre cei mai mari crescători de pe piaţa locală cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, a pierdut în 2007 şi 2008 aproape 80 de milioane de euro după ce grupul a fost nevoit să eutanasieze circa 50.000 de porci din cauza pestei porcine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO