Eveniment

Cati bani merg in 2009 de la bugetul de stat pentru pensii

27.11.2008, 19:06 30

Bugetul de pensii ar putea inregistra un deficit de 1,5 mld. euro anul viitor, ca urmare a modificarii in scadere a principalilor indicatori macroeconomici pe care se fundamenteaza incasarile bugetului de asigurari sociale de stat pentru 2009 - cresterea economica, avansul salariilor si a numarului de salariati din economie.

Potrivit legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2009, bugetul de pensii pentru anul viitor este de 41,5 mld. lei (11,5 mld. euro) si este echilibrat prin transferuri de la bugetul de stat.
Deficitul de 1,5 mld. euro se va adauga celor 330 mil. euro prevazute deja in bugetul de stat pe anul viitor pentru situatia in care banii incasati din asigurari sociale nu vor fi suficienti pentru plata pensiilor majorate. Deficitul de la pensii se va suprapune astfel peste cele aproximativ 300.000 de pensii speciale in valoare de 1 mld. euro anual platite de la bugetul de stat catre fosti angajati ai Ministerului de Interne, Ministerului Apararii sau Serviciului Roman de Informatii, care nu contribuie la sistemul public de pensii.
In consecinta, povara platii pensiilor asupra bugetului de stat pentru anul viitor ar putea ajunge la aproximativ 3 mld. euro, ceea ce ar insemna 9,2% din cheltuielile bugetului de stat, estimate pentru 2009 la 117 mld. lei (32,5 mld. euro).
"Neindeplinirea parametrilor economici asumati de proiectul de buget pentru 2009 va conduce la un deficit de aproximativ 1,5 miliarde de euro la fondul de pensii anul viitor", spune Mihai Seitan, fostul presedinte al Casei Nationale de Pensii si unul dintre cei care au reformat sistemul de pensii din Romania, prin introducerea fondurilor private, in prezent asociat la brokerul de asigurari de viata si pensii Guild.
Toti indicatorii pe care se fundamenteaza proiectul de buget pentru anul viitor sunt pe plus. Astfel, guvernantii au prevazut o crestere salariala de 9,7%, ceea ce inseamna ca salariul mediu net va ajunge la 1.384 de lei (384 de euro), o crestere economica de 6% si un plus de 145.000 de salariati in economie, ceea ce reprezinta o crestere cu 2,9% fata de acest an, si o rata a somajului de 3,9%.
Cu toate acestea, ultimele estimari cu privire la evolutia economiei anul viitor fac referire la inghetari salariale, crestere economica de maximum 4%, disponibilizari si cresterea ratei somajului.
Fostul ministru al muncii Paul Pacuraru estimeaza ca in urmatorii ani va fi nevoie pentru plata pensiilor de transferuri de la bugetul de stat cuprinse intre 1 si 2 miliarde de euro anual. "Nu poti sa ai o valoare a punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut doar cu bani de la bugetul de pensii. Pe de alta parte, vom avea o uriasa reducere a bugetului asigurarilor sociale de stat anul viitor ca urmare a inghetarii salariilor si a scaderii numarului de salariati", spune Pacuraru.
Chiar si in varianta optimista a proiectului de buget, in care nu au fost cuprinse ajustarile impuse de criza economica, este prevazuta o suma suplimentara de 1,2 mld. lei (330 mil. euro) de la bugetul de stat pentru situatia in care banii din fondul de pensii - respectiv cei 11,5 mld. euro - nu vor fi suficienti. "In bugetul pe anul viitor este prevazuta o suma suplimentara de 1,2 mld. lei (330 mil. euro - n.r.) de la bugetul de stat pentru situatia in care nu ajung banii din fondul de pensii. Si in acest an s-a estimat ca vom avea nevoie de fonduri suplimentare de la bugetul de stat pentru majorarea pensiilor, insa nu am utilizat subventia. In ultima perioada, luna de luna bugetul asigurarilor sociale de stat a fost excedentar. Vom vedea ce se intampla in decembrie si anul viitor", a explicat recent Mihaela Arteni, secretar general in Ministerul Muncii.
 
Campeanu: Excedentul ar fi fost suficient pentru plata pensiilor
Bugetul de asigurari sociale este excedentar din 2006, iar, daca acesti bani ar fi fost folositi in scopuri sociale, ar fi fost suficienti pentru plata pensiilor majorate, a declarat ieri ministrul muncii Mariana Campeanu, citata de Mediafax. Ministrul a spus ca bugetul de asigurari sociale a avut un excedent de 1,8 mld. lei in 2006 si 1,6 mld. lei anul trecut, iar in primele noua luni ale acestui an excedentul a fost de peste 60 mil. lei
(16,6 mil. euro). Potrivit demnitarului, acesti bani ar fi fost suficienti pentru plata pensiilor, insa ei au fost folositi in infrastructura, invatamant si pentru plata unor imprumuturi de la bugetul de stat. Cu toate acestea, ministrul a precizat ca pensionarii "nu trebuie sa fie disperati", pentru ca isi vor primi pensiile si in acest an, dar si in 2009.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO