Eveniment

Ce aduce nou legea pensiilor: Nu se stie cine plateste CAS si pe ce, iar 140.000 de pensii speciale de 1 mld. euro raman „speciale”

Ce aduce nou legea pensiilor: Nu se stie cine plateste CAS si pe ce, iar 140.000 de pensii speciale de 1 mld. euro raman „speciale”
28.01.2010, 00:00 2125

Cei care detin actiuni la companii si realizeaza venituri dindividende, precum si persoanele fizice autorizate (PFA) sau celecare au venituri anuale exclusiv din drepturi de autor si conventiicivile, ale caror venituri brute anuale trec de patru salarii mediibrute pe economie vor plati CAS de 31,3% din venit, potrivitproiectului legii unice a pensiilor, aflat in dezbaterepublica.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetuluiasigurarilor sociale de stat pe 2010 este de 1.836 lei, astfel cavor plati CAS doar cei care au un venit anual de cel putin 7.344 delei. Specialistii in fiscalitate consultati de ZF spun ca existamai multe neclaritati in proiectul de lege. "Nu este clar, in cazulPFA, spre exemplu, daca se va aplica CAS pe suma declarata sau pesuma reala, la fel cum nu este clar daca in cazul in care opersoana are si PFA si un alt contract de munca, pe care platestedeja CAS, trebuie sa mai contribuie si pe veniturile realizate pePFA", spune Emilian Duca, tax partner la BDO Tax Advisors.

In prezent, persoanele care au PFA si un alt contract de muncape care platesc contributii de asigurari sociale nu mai suntobligate sa plateasca CAS si pe venitul de pe PFA. Detinatorul unuiPFA este obligat sa declare o anumita suma si sa contribuieraportat la suma declarata. CAS se aplica la venitul asigurat avandca baza salariul minim pe economie si nu castigul real din timpulanului. Prin raportarea baza de impozitare la salariul mediu brutpe economie se largeste baza de impunere de la 2.400 la 7.400 delei anual sau de la 200 la 616 lei pe luna.

Mariana Campeanu, fost ministru al muncii, spune ca masura ar fidiscriminatorie, in conditiile in care majoritatea celor care detinPFA sau actiuni intr-o companie au un alt contract de munca sicontribuie deja la plata CAS.

La sfarsitul anului trecut, erau inregistrate 344.543 depersoane fizice autorizate.

Ce pensii speciale se recalculeaza

Legea unitara a pensiilor prevede recalcularea pensiilorspeciale ale magistratilor, diplomatilor parlamentarilor,aviatorilor sau ale fostilor angajati ai Curtii de Conturi, dar nusi pe cele ale fostilor militari sau politisti.

Desi proiectul de lege anuleaza legile speciale in vigoare,potrivit articolului 176 (1), cele doua categorii de beneficiari depensii speciale - militarii si politistii - isi pastreaza pensia inplata, care va fi impartita la valoarea punctului de pensie invigoare. Daca este vorba despre o pensie de 9.000 de lei, la unpunct de pensie de 732,8 lei, cat este in prezent, rezulta aceeasipensie, echivalentul a 12 puncte de pensie.

Potrivit bugetelor pentru pensii publicate pe site-ulFinantelor, Ministerul Apararii, Ministerul de Interne si ServiciulRoman de Informatii (SRI) au bugetate pentru pensii de 3,7 mld. leiin 2010. Daca luam in considerare si celelalte institutii, precumSIE sau SPP, care nu isi fac publice bugetele de pensii, sumatotala pe care o cheltuie statul pentru pensiile speciale este depeste 4 mld. lei anual, adica circa 1 mld. euro.

Ofiterii din armata si interne iau peste 80% din pensiilespeciale, potrivit unor calcule anterioare ale ZF, numarul acestorafiind de aproximativ 140.000. Numarul total al pensiilor specialein plata ajunge la circa 200.000, cea mai mare pensie speciala inplata fiind de 37.000 de lei. Salariatii din aceste structuri nucotizeaza in timpul vietii active pentru pensia de stat si nu isiprimesc pensia din bugetul public de pensii, ci prin alocari de labugetul de stat catre ministerele respective.

Atat premierul Emil Boc, cat si ministrul muncii Mihai Seitan audeclarat anterior ca prin legea pensiilor cele peste 200.000 depensii speciale vor fi recalculate si, in medie, cele care au peste10.000 - 15.000 de lei vor ajunge la un nivel de 40-50%, in functiede contributivitate.

"Nu trebuie amestecate aceste doua categorii (fostii militari sipolitisti - n.red.) in legea pensiilor. In toata lumea, pentruaceste categorii profesionale exista legi speciale. Nici macar nusunt aici pensiile nesimtite. Pensiile mari le au magistratii sauaviatorii, spre exemplu", spune Mariana Campeanu (PNL).

In cazul celorlalte categorii de beneficiari de pensii speciale(magistrati, diplomati, parlamentari, personal aeronautic, fostiangajati ai Curtii de Conturi), proiectul prevede o recalculare,prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecareipensii. "In forma actuala nu se intelege cum se face recalcularea",a precizat Campeanu. In trei luni de la publicarea legii, pensiilespeciale trebuie recalculate.

Reprezentantii Ministerului Muncii nu au putut fi contactatipentru comentarii.

Nu se stie daca strainii vor plati CAS

"Este neclar, de asemenea, daca strainii detasati in Romaniatrebuie sa plateasca CAS", adauga Duca. O noutate in proiectullegii pensiilor este reintroducerea plafonului la care se aplicacontributiile la asigurari sociale la cinci salarii medii brute peeconomie, o prevedere care a fost in vigoare pana in urma cu cativaani.

Legea ramane in dezbatere publica pana pe 5 februarie si trebuiesa fie finalizata pana la mijlocul acestui an, urmand sa intre invigoare la 1 ianuarie 2011, ea fiind o conditie in acordul cu FMI,la fel ca legea salarizarii bugetarilor.

Principalele schimbari in legea pensiilor

  • Sumele platite pentru pensii facultative nu vor mai fipurtatoare de CAS si vor fi deductibile in limitele stabilite delege (400 de euro de la angajat si 400 de euro de la angajator).Pana in prezent, contributiile platite la pensiile facultative erauscutite doar de la plata impozitului pe venit in limitele de maisus.
  • Este largita plaja contribuabililor la sistemul de pensii. Vorplati CAS salariatii care realizeaza un venit brut pe ancalendaristic echivalent cu cel putin patru salarii medii bruteutilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat(7.400 de lei), din urmatoarele categorii:

- salariatii care sunt platiti exclusiv pe baza contractelor dedrepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare

- asociatul unic, asociatii, comanditarii sau actionarii

- administratori sau manageri care au incheiat contract deadministrare sau de management

- membri ai asociatei familiale

- persoane autorizate sa desfasoare activitati independente

- persoane angajate in institutii internationale, daca nu suntasiguratii acestora

- alte persoane care realizeaza venituri din activitatiprofesionale.

  • Pana in prezent, CAS se aplica la venitul asigurat avand cabaza salariul minim pe economie si salariul mediu pe economie(astfel baza de impunere urca de la 2.400 la 7.400 de lei).
  • A fost reintrodus plafonul de calcul la care se aplica CAS,care va fi de maximum cinci salarii medii brute pe economie (9.180de lei).
  • Vor fi recalculate unele categorii de pensii speciale(magistrati, diplomati, parlamentari, personal aeronautic, fostiangajati ai Curtii de Conturi).

Surse: Proiect legii unice a pensiilor, MinisterulMuncii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO