Eveniment

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

23.04.2010, 16:19 21

1. Norul de cenusa vulcanica a paralizat traficul aerian dinEuropa, provocand pierderi de 1,7 miliarde de dolari. Pierderilesuferite de companiile aeriene din cauza norului de cenusavulcanica ce a determinat anularea zborurilor in cea mai mare partea Europei de Nord si Centrale timp de sase zile se ridica la celputin 1,7 miliarde de dolari (1,25 miliarde de euro), conform IATA(Asociatia Internationala de Transport Aerian).In acest context,asociatia a cerut guvernelor sa sustina companiile aeriene si sarelaxeze reglementarile.


2. Consiliul Concurentei amendeaza Raiffeisen cu 3,4 mil. euro.Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank, una dintre banciledin top zece, cu 14 milioane de lei (echivalentul a 3,4 milioane deeuro) pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul ancheteiprivind o posibila tentativa de manipulare a dobanzilor pe piatainterbancara in octombrie 2008. "Informatiile inexacte s-au referitla activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate siatrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante lastabilirea indicilor de referinta ROBID/ROBOR in cursul luniioctombrie 2008", potrivit reprezentantilor ConsiliuluiConcurentei.


3. Iberdrola intentioneaza sa construiasca in Dobrogea cel mai mareparc eolian terestru din lume. Grupul energetic spaniol Iberdrolaintentioneaza sa construiasca 50 de parcuri eoliene in Romania inurmatorii sapte ani, in ceea ce ar putea fi cea mai mare suprafataterestra de colectare a energiei din vant din intreaga lume. Grupulspaniol Iberdrola a primit licenta de la Transelectrica de aconecta 1.500 MW de energie eoliana la sistemul national deelectricitate, putere pe care o va dezvolta in cadrul a 50 deparcuri eoliene, pana in 2017, iar prima locatie, cu o capacitatede 80 MW, va fi construita incepand din acest an si va devenioperationala din 2011, insa nu face parte din puterea alocata deautoritati.


4. Guvernul vrea sa infiinteze Fondul Roman de Investitii. FondulRoman de Investitii (FRI), un proiect gandit de MinisterulEconomiei aflat in subordinea lui Adriean Videanu, unul dintre ceimai puternici oameni ai momentului, va fi constituit numai dinbanii pe care statul ii va incasa din vanzarea actiunilor pe carele detine la mai multe companii energetice, cum ar fi Petrom,Transelectrica sau Transgaz, fara a lua bani de la CEC sau de laBNR.
Videanu nu a dat o suma pe care se asteapta s-o incaseze dinvanzarea acestor pachete de actiuni, dar spune ca vrea sa "strangacat mai mult" si ca in 9 luni, adica in 2011, pachetele de actiuniar putea sa fie valorificate, adica vandute.


5. Basescu cheama guvernul la raport pentru reducerea cheltuielilorbugetare. Presedintele Traian Basescu a chemat marti Guvernul laordine la Cotroceni pe tema restructurarilor de personal dinadministratie, cu doar o saptamana inainte ca misiunea FMI sa vinain Romania pentru a evalua performantele cabinetului condus depremierul Emil Boc. Ministrii ezita in continuare sa concedieze dinpersonalul de la stat. Discutiile nu au avut drept rezultat decatun comunicat al Presedintiei care nu a anuntat nicio decizienoua.In buget cheltuielile de personal sunt reduse cu doar 0,2%fata de anul trecut.


6. FMI estimeaza ca Romania va avea anul viitor cea mai marecrestere economica din UE, de 5,1%. Intr-o perioada in careeconomia romaneasca se zbate sa iasa din recesiune, iar crestereaeconomica din acest an este ajustata in jos, de la 1,3% la 0,8%,FMI vine cu o previziune soc: in 2011 economia romaneasca va crestecu nu mai putin de 5,1%, cel mai ridicat nivel din toata UniuneaEuropeana. Datele sunt cuprinse in raportul FMI World EconomicOutlook. Noile estimari pentru indicatorii macroeconomici din acestan, dar si din 2011, vor fi discutate de autoritatile romane cumisiunea FMI care va veni la Bucuresti martea viitoare.


7. Premierul Emil Boc anunta ca va propune un proiect de legeimpotriva perceperii de comisioane la rambursarea anticipata acreditelor. Premierul Emil Boc a anuntat joi, la sedinta de bilantpentru 2009 a Consiliului Concurentei (CC), ca Executivul va adoptaproiectul de act normativ privind eliminarea comisionului derambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentruimprumuturile cu garantie imobiliara. "Ne propunem sa adoptamaceasta propunere care prevede eliminarea comisionului derambursare anticipata a creditelor bancare, extinzand eliminareacomisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cugarantie imobiliara, cat si asupra acelora fara acest tip degarantie", a declarat Boc.

8. Finantele au vandut pentru prima data din 2008 titluri cuscadenta mai mare de 5 ani. Ministerul de Finante a vandut astaziobligatiuni de stat cu scadenta in 2017 cu o valoarea de 700 demilioane de lei, prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta lazece ani din 2007. Valoarea medie a randamentului la care au fostvandute obligatiunile a fost de 7,02%, randamentul maxim anjungandla 7,09%. La licitatie au participat 12 banci, valoarea totala aofertelor inaintate de acestea fiind de 1,76 miliarde de lei. Esteprima emisiune de obligatiuni cu scadeta mai mare de cinci anilansata de Finante in ultimii doi ani si jumatate.


9. Guvernul suplimenteaza din nou bugetul programului "Rabla",urmare a numarului mare de masini casate. Programul pentrustimularea innoirii parcului auto se va extinde in acest an la160.000 de vouchere dupa ce Guvernul va suplimenta programul cuinca 50.000 de tichete, printr-o hotarare care va fi adoptatasaptamana viitoare, potrivit declaratiilor ministrului mediuluiLaszlo Borbely. Din totalul pietei auto din acest an, estimata la115.000 de masini de catre dealeri si importatori, aproape jumatatevor fi achizitionate in cadrul programului "Rabla", utilizandu-sein medie trei vouchere. Spre comparatie, anul trecut cand piataauto a atins un nivel de 130.

10. Leul a castigat vineri ce a pierdut in fata euro in ultimeledoua saptamani: cursul BNR coboara la 4,1285 lei/euro. Leul s-aapreciat puternic fata de euro in sedinta de vineri, urcand lamaximul ultimelor doua saptamani, dupa ce banca centrala a afisat oreferinta de 4,1285 lei/euro, cu 1,26 bani mai putin fata de cursulpublicat joi. O cotatie mai redusa a fost publicata de BNR pe datade 8 aprilie, de 4,1128 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO