Eveniment

„Citesc Ziarul Financiar în fiecare zi, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord cu el“

Stere Farmache (stânga) membru în conducerea BVB, Petre Szel (dreapta) care a condus SAI Muntenia Invest şi Mihai Bogza (centru-dreapta) preşedintele Bancpost au fost prezenţi ieri la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare de către ZF

Stere Farmache (stânga) membru în conducerea BVB, Petre Szel (dreapta) care a condus SAI Muntenia Invest şi Mihai Bogza (centru-dreapta) preşedintele Bancpost au fost prezenţi ieri la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare de către ZF

Autor: Roxana Pricop, Adrian Cojocar

18.11.2013, 18:24 451

„Deschid în fiecare dimineaţă Ziarul Finan­ciar odată cu Reuters şi Bloomberg. Urmăresc ex­clu­sivităţile iar, recent, când a apărut infor­ma­ţia în piaţă că Fondul Proprietatea sau BERD ar urma să vândă un pachet de acţiuni la Petrom, am dat „refresh“ din cinci în cinci mi­nute la site-ul ZF pentru a afla cine va vinde şi care va fi preţul“, a spus Laurenţiu Roşoiu, director adjunct la societatea de administrare Star Asset Management, prezent ieri la deschi­de­rea oficială de către ZF a şedinţei de tranzacţionare a BVB.

Ieri, la 9.30, cu jumătate de oră înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, în sediul BVB de pe Bulevardul Carol era forfotă, iar toţi cei care intrau în clădire anunţau la recepţie că vor să ajungă la etajul doi, la evenimentul ZF.

Conducători ai Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară, brokeri, investitori, manageri de fon­duri mutuale şi administratori de pensii private au sărbătorit într-o atmosferă relaxată 15 ani de ZF. Înainte de deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare, printre urări de „La mulţi ani“, invitaţii au recunoscut că îşi încep ziua cu Ziarul Financiar şi că articolele ZF sunt surse impor­tan­te de informaţii care contează atunci când aceş­tiau iau decizii de management sau când fac investiţii.

„Eu sunt pe bursă din 1997 şi îmi aduc amin­te că după ce a apărut Ziarul Financiar informa­ţia a devenit mult mai uşor accesibilă pentru că atunci presa scrisă era principalul loc de infor­mare. Internetul nu pătrunsese atât de mult în via­ţa noastră şi realmente în fiecare dimineaţă mer­geam şi cumpăram Ziarul Financiar pentru a afla noutăţile pe care le foloseam mai departe în dis­cuţiile cu clienţii mei şi deciziile pe care le luam la tranzacţionare“, a spus Valentin Ionescu, fost broker şi fost director general al BVB şi în prezent director la direcţia de Supra­ve­ghere Integrată la Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară.

El a adăugat: „Am început să colaborez cu Ziarul Finan­ciar chiar cu câteva săptămâni înainte să apară prima sa ediţie. În primul rând mă uit la secţiunile care mă interesează pe mine: bursa şi fonduri mutuale şi de ceva vreme de când s-a dat drumul la ZF Corporate găsesc şi acolo infor­ma­ţii interesante. Cred că este ca o completare a ta­bloului de dimineaţă asupra ce s-ar putea în­tâmpla în ziua respectivă pe pieţele locale. Din punc­tul meu de vedere este obliga­to­riu să citeşti în primul rând Ziarul Financiar şi nu numai, mai sunt şi altele. De pe plan interna­ţional mai citesc Fiancial Times şi The Wall Street Journal, restul nu prea mai contează.“

„Citesc în fiecare zi Ziarul Financiar, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord cu el. Mă interesează informaţiile şi articolele despre bursă şi industrie, citesc paginile cinci şi saşe, con­sult tabelul de dobânzi pentru a vedea cu cât mai remunerează băncile economiile“, a spus Petre Szel, fost preşedinte al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.

Mihai Chişu, broker la Swiss Capital şi unul dintre cei mai longevivi brokeri de pe piaţa de capital, a mărturisit că „ de când am început să profesez pe piaţa de capital am avut nevoie de o contraparte care să ne susţină din punctul de vedere al informaţiei şi cred că întreaga comu­nitate de brokeri s-a regăsit pe deplin în informaţia şi conţinutul pe care Ziarul Finan­ciar le-a oferit.

În acelaşi timp, Ziarul Financiar este pentru comunitatea de brokeri şi investi­tori una dintre sursele zilnice extrem de impor­tante, cre­dibile şi obiective pe care le-au avut la înde­mâ­nă cu scopul de a descoperi care sunt elementele care pot sta la baza unor investiţii de succes. Infor­maţia actualizată permanent, obiec­tivă şi extrem de rapid diseminată către public a făcut ca Ziarul Financiar să rămână principalul ziar citit şi apreciat de către comunitatea inves­tito­rilor şi brokerilor din piaţa românească. Eu per­sonal am citit acest ziar încă de la prima apariţie a sa şi mă bucur că am făcut-o pentru că mi-a fost foarte util în deciziile pe care le-am luat“.

Începuturile Ziarului Financiar au coincis pen­tru brokeri chiar cu începuturile pieţei de capital.

„Lansarea Ziarului Financiar în 1998 a co­in­cis cu primul an de activitate de piaţa de capital aşa încât l-am citit încă de la început şi ur­mă­ream tot ce se întâmpla. La început eram sceptic pen­tru că erau foarte multe ziare la ora aceea. Mă număr şi eu printre cei care-şi încep di­mi­nea­ţa cu Ziarul Financiar şi cred că este un ziar obiec­tiv şi imparţial, ceea ce în România este foar­te greu să găseşti. În rest, profesio­nalism, calitate. Conţinutul este de cali­tate, veniţi cu lucruri noi mereu şi inte­re­san­te, nu doar ce a mai crescut sau a scăzut la bursă. Citesc lucrurile de bursă dar vreau să ştiu şi ce alte lucruri s-au mai întâmplat pe scurt, în te­le­com în farma. Ştirile mari vreau să le văd şi le re­gă­sesc în Ziarul Financiar“, a spus Răzvan Paşol, direc­torul general al societăţii de brokeraj Intercapital.

Ziarul Financiar este cu trei ani mai tânăr decât Bursa de Valori Bucureşti, care în acest an împlineşte 18 ani de activitate. Bursa de Va­lori Bucureşti a fost redeschisă în 1995, după 47 de ani de pauză în timpul regimului comunist. În ulti­mii 15 ani, Ziarul Financiar a scris zeci de mii de arti­co­le despre marile privatizări pe bursă ale BRD, Pe­trom de la începutul anilor 2000, dar şi despre de­listarea Dacia, a combinatelor Mittal, despre cri­za financiară din 2008, despre pră­bu­şirea pieţei de acţiuni, despre listarea Fondului Pro­­prietatea şi mai recent despre listarea Romgaz, cea mai mare din istoria bursei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO