Eveniment

Complexurile energetice de stat fac pasi rapizi in investitii de 1,3 miliarde de euro

01.12.2009, 23:10 24

Complexul Energetic (CEN) Craiova si Complexul EnergeticRovinari au in dezvoltare proiecte de producere a energieielectrice de circa 1,3 mld. euro, in cazul CEN Rovinari planurilefiind sustinute de studii de fezabilitate aproape terminate.

In comparatie, pentru niciun proiect in care sunt implicatigiganti energetici precum E.ON (Germania), Enel (Italia) sau CEZ(Cehia) nu a fost anuntata pana acum nici macar finalizarea primeietape, cea a studiilor de fezabilitate, pentru intentiile anuntatein urma cu peste un an. "Studiul de fezabilitate este apropapeterminat. Pana pe 15 decembrie vom avea toate rezultatele. Oricum,centrala va avea tot 500 MW asa cum am spus initial. Urmeaza sa nedecidem daca o vom face pe cont propriu sau in parteneriat cu uninvestitor privat", a declarat Gheorghe Davitoiu, directorulgeneral al Complexului Energetic Rovinari.

Compania a anuntat anul acesta ca intentioneaza sa construiascao centrala de 500 MW de producere a energiei electrice, investitiede circa 650 mil. euro, in cadrul unei strategii mai ample dedezvoltare care are ca termen anul 2020.

Si Complexul Energetic Craiova merge mai departe cu realizareainvestitiei intr-o unitate noua de producere a energiei electrice,de 500 MW in valoare de 650 mil. euro, compania deja finalizandcaietul de sarcini care poate fi achizitionat de catre investitoriiinteresati in perioada 5 ianuarie 2010 - 15 ianuarie 2010 contraunei sume de 7.500 de euro.

"Operatorii economici selectati pentru achizitionarea caietuluide de sarcini vor putea participa la etapa de selectie ulterioara,si anume, depunerea de oferte neangajante. Termenul limita pentrudepunerea acestor oferte este 01.03.2010", spun reprezentantiicompaniei intr-un anunt. Deja, de acest proiect in care actionarulmajoritar va fi investitorul strain sunt interesate grupurile CEZ(Cehia), Edison (Italia), AES (SUA).

Incepand cu anul trecut au fost anuntate mai multe intentiiprivind investitiile in unitati noi de producere a energieielectrice. Astfel, statul roman, reprezentat de Termoelectrica, asemnat parteneriate cu mai multe grupuri straine in vederearealizarii unor astfel de investitii. E.ON si Enel ar fi trebuit sainceapa la Braila constructia unei centrale pe carbuni de 800 MW,investitia fiind de circa 1 mld. euro.

CEZ impreuna cu Termoelectrica au semnat un parteneriat pentruun proiect de 400 MW pe gaz la Galati, iar GDF SUEZ intentionau saconstruiasca o centrala tot pe gaze de 400 MW la Borzesti.

In total, aceste investitii se ridica la circa 2 mld. euro, darniciun investitior strain nu a anuntat pana acum finalizareastudiilor de fezabilitate pentru aceste proiecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO