Eveniment

Concurenţa nu a aflat încă de ce cresc combustibilii

Autor: Carol Dan - Mediafax

09.03.2011, 23:40 33

Conducerea Consiliului Concurenţei a solicitat Guvernuluiprelungirea terme­nului în care trebuie să finalizeze verificărileprivind creşterile preţului carburanţilor, perioadă în care vacompara datele cu cele ale Agenţiei Naţionale de AdministrareFiscală (ANAF).

"S-a cerut o extindere a perioadei, timp în care ConsiliulConcurenţei caută ele­mente noi prin integrarea datelor cu cele pecare le are ANAF", au declarat ieri surse din Consiliu.
La 23 februarie, Guvernul a primit o infor­mare a ConsiliuluiConcurenţei privind creş­terile de preţ la carburanţi, dardocu­mentul a fost considerat drept unul prea general de premierulEmil Boc, care a cerut refacerea materialului în maximum douăsăptămâni, respectiv până la 9 martie.

În luna ianuarie, ANAF a întocmit un raport privind producătorii şidistribuitorii de carburanţi, prezentat în premieră de Mediafax, încare se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pepar­cursul anului 2010.
OMV Petrom (SNP) a majorat marţi preţul benzinei şi al motorinei cunouă bani pe litru, cel mai scump sortiment ajungând la 5,96 de leipe litru. Rompetrol i-a urmat exemplul, iar ieri a majorat preţulcu nouă bani la benzină şi şase bani la motorină.

Compania a arătat, într-un comunicat, că majorarea preţurilorcarburanţilor este determinată de evoluţia cotaţiilorinterna­ţionale ale produselor petroliere şi că Pe-trom încearcă sămenţină preţurile la unele dintre cele mai reduse niveluri dinUniunea Europeană.

Companiile petroliere din România explică de cele mai multe oricreşterile pre­ţurilor carburanţilor prin evoluţia cotaţiilorinternaţionale ale petrolului şi prin competiţia de pe piaţainternă. Pe de altă parte, toate celelalte companii care distribuiecarburanţi îşi orientează cotaţiile la pompă după cele ale OMVPetrom.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibiliis-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile aufost majorate cu 13%.
De la începutul anului companiile petro­liere au scumpitcarburanţii de şase ori, iar preţurile au urcat în medie cu3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO