Eveniment

Credit garantat de guvern pentru contractul cu EADS

26.08.2004, 00:00 39



Contractul incheiat cu grupul EADS pentru securizarea frontierelor va fi finantat printr-un credit garantat de Guvern si platit de la bugetul de stat, nu si din fonduri UE, cum "gresit" au sugerat unii oficiali MAI, a declarat ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas.



"Se pare ca la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor s-a gresit. Cineva a lasat sa se inteleaga ca e un contract cu finantare de la Uniunea Europeana. Realitatea e cu totul alta", a spus Farcas, intr-o conferinta de presa.



Efortul bugetar va fi de 200 de milioane de euro anual, in perioada 2005-2009, cand Romania preconizeaza sa adere la spatiul Schengen. Farcas a spus ca fondurile vor veni dintr-un imprumut garantat de Executiv, dar nu a precizat banca de la care va fi luat creditul.



In cursa pentru contract au fost mai multe firme, "si nu numai europene", a afirmat ministrul, fara a da numele companiilor. Dupa o procedura prealabila a fost selectat concernul EADS, a adaugat el.



Atribuirea contractului fara licitatie publica a respectat legile romanesti si europene, au afirmat Farcas si insarcinatul cu afaceri ad-interim al Delegatiei Comisiei Europene, Giorgio Ficcarelli.



Grupul european de aeronatica si aparare EADS va furniza Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat, in baza unui contract in valoare de 650 milioane euro. Diferenta de pana la 1 miliard de euro va fi subcontractata in anii finali, a precizat Farcas.



Documentul a fost semnat, in urma cu doua saptamani, de Rainer Hertrich, director executiv al EADS si seful departamentului aeronautic al companiei si de Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. La ceremonie au participat premierul Adrian Nastase si cancelarul german Gerhard Schroder.



Conform contractului, EADS va furniza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o suprafata de 3.147 kilometri de frontiera a Romaniei si va coordona procesul de modernizare a elicopterelor, a navelor maritime, a centrelor de instruire tehnica si a echipamentelor de lucru ale agentilor politiei de frontiera.





Selectat din 20 de oferte



Concernul european EADS a fost selectat pentru realizarea si implementarea Sistemului integrat de securitate a frontierei dupa analiza ofertelor a 20 de firme, a declarat ieri chestorul Anton Gagiu, directorul unitatii de management al proiectului.



EADS a fost selectata, conform prevederilor legale, in urma analizei ofertelor a 20 de firme si potrivit criteriilor stabilite prin Decizia nr.2 din 6 iulie 2004 a grupului ministerial insarcinat cu realizarea acestui proiect.



Conform criteriilor mentionate, firma trebuie sa posede capacitatea tehnica si manageriala de a implementa sistemele integrate de management a activitatilor operative de arie extinsa si, in special, de securitate a frontierelor. In plus, firma trebuie sa fie agreata international (NATO/UE) in proiectarea sistemelor pentru ordine publica si securitate nationala si sa fi executat proiecte in domeniu. De asemenea, firma trebuie sa fie certificata in domeniul calitatii conform standardelor UE.



''EADS a avut cea mai buna prezentare, iar din cele cinci proceduri de achizitie s-a ales una singura, si anume negocierea cu o singura sursa'', a declarat comisarul sef Mihai Badescu, seful Directiei de Reglementari Juridice si Contencios Administrativ.



Potrivit MAI, sistemul de supraveghere si control al frontierei de stat, atat in puncte de trecere a frontierei, cat si la "frontiera albastra" si "frontiera verde", are caracter secret, iar compania EADS GmbH Germania - care va coordona tehnic integrarea componentelor de sistem pentru toate cele 21 institutii cu responsabilitati la frontiera de stat - are certificat de securitate industriala NATO pentru lucrul cu documente clasificate. Totodata, compania a incheiat cu MAI un acord de confidentialitate, pentru pastrarea secretului privind continutul actelor utilizate si s-a angajat contractual sa aplice prevederile reglementarilor in domeniul securitatii si subcontractorilor sai.



Pentru realizarea si implementarea Sistemului integrat de Securitate a Frontierei, Guvernul Romaniei a imputernicit Ministerul Finantelor Publice sa garanteze, in numele si contul statului, pentru Ministerul Administratiei si Internelor, un imprumut extern in valoare de 650 de milioane de euro.



Suma asigura realizarea partii clasificate (cu caracter secret) din cadrul Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei pentru cele 21 institutii publice cu responsabilitati la frontiera. Finantarea va fi asigurata corespunzator etapelor de implementare, pentru perioada 2004 -2009.



Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Tache, documentele care stau la baza realizarii Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat au fost adoptate prin Hotararea de Guvern 1157/2004.



Pentru stabilirea conceptiei de ansamblu si a coordonarii unitare a masurilor ce trebuie luate de institutiile cu responsabilitati la frontiera, prin HG 943/2001 a fost infiintat Grupul Interministerial Roman pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat (GIRMIFS), din care fac parte 21 de ministere, agentii si institutii cu atributii la frontiera.



GIRMIFS are rolul de a eficientiza relatia dintre Ministerul Administratiei si Internelor si celelalte autoritati publice centrale si locale cu atributii la frontiera si de a contribui la argumentarea masurilor si actiunilor ce urmeaza sa fie intreprinse pentru securizarea frontierei de stat, precum si pentru realizarea unui management integrat si performant al acesteia.



Prin HG 471/ 2004 a fost adoptata Strategia Nationala a Managementului Integrat al Frontierei de Stat, iar prin Decizia 1/27 aprilie 2004, GIRMIFS a recomandat ca aplicarea acesteia sa se faca prin realizarea si implementarea Sistemului Integrat de Securitate a Frontierei de Stat. Prin aceeasi decizie, Grupul Interministerial a stabilit ca MAI, prin Unitatea de Management a Proiectului, sa reprezinte interesele institutiilor publice cu atributii la frontiera si sa identifice, negocieze si incheie un contract cu o firma de prim rang si cu experienta in domeniu.



Potrivit MAI, contractarea s-a realizat conform HG 1186/2001 pentru aprobarea procedurilor privind achizitiile publice de produse si servicii care implica apararea nationala, ordinea publica si siguranta nationala si a listei aferente acestora, precum si in baza dispozitiilor OUG 60/ 2001 privind achizitiile publice.



De asemenea, avand in vedere obiectul contractului - securizarea frontierei - acesta a fost declarat cu caracter secret, intrucat realizarea sa implica masuri speciale de securitate, in concordanta cu prevederile legale referitoare la apararea nationala, ordinea publica si siguranta nationala.



Avand in vedere caracterul clasificat al actelor utilizate la elaborarea acestor programe, prin Decizia 1/ 2004 s-a atribuit caracterul "secret" pentru toate documentele si procedurile aferente, conform HG 585/ 2002 privind aprobarea standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24