Eveniment

Cum ar putea ajunge România ”poarta de investiţii a Qatarului în UE”? Sunt pe masă proiecte de 15 miliarde de euro, inclusiv autostrada Comarnic-Braşov

Cum ar putea ajunge România ”poarta de investiţii a...

Autor: Cosmin Pirv

21.04.2024, 12:31 1933

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită în Qatar, susţine, miercuri, că sunt în analiză proiecte în valoare de peste 15 miliarde de euro şi că îşi doreşte ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în UE.

Premierul Marcel Ciolacu susţine că parteneriatul dintre cele două ţări „trebuie să fie unul extrem de pragmatic şi realizat în jurul proiectelor economice concrete şi investiţiilor”.

El a amintit că este însoţit în vizită de mai mulţi miniştri din Guvern, din domenii strategice de interes reciproc precum transporturile, energia, economia, agricultura şi digitalizarea.

„Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenţei sale realizarea unui task force care să fie operaţionalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare”, a spus Ciolacu.

Premierul susţine că toate oportunităţile de investiţii le va detalia împreună cu miniştrii de resort în cadrul întâlnirii pe care o va avea miercuri cu Fondul Suveran de Investiţii al statului Qatar, unul dintre cele mai solide şi importante la nivel mondial.

Conform lui Marcel Ciolacu, prioritatea este Portul Constanţa care a devenit cel mai important hub de distribuţie la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est.

„Prioritatea este Portul Constanţa care a devenit cel mai important hub de distribuţie la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est. Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanţa pentru a juca un rol cheie de platformă logistică şi în perspectiva procesului de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei. Avem nevoie de expertiza şi experienţa companiilor qatareze în ceea ce priveşte managementul şi operaţiunile portuare, dar şi digitalizarea şi dezvoltarea portului. De asemenea, vom discuta şi posibilitatea altor proiecte de infrastructură printre care dezvoltarea capacităţii Aeroportului Internaţional Traian Vuia din Timişoara, finanţarea construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal-Braşov”, a adăugat şeful Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels