Eveniment

Dacă SUA dezlănţuie un „asalt“ protecţionist asupra comerţului mondial, vulnerabilă este în special Europa

Dacă SUA dezlănţuie un „asalt“ protecţionist...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.11.2016, 00:05 954
Zona euro şi Uniunea Euro­­peană, cu perspectivele deja întu­necate de decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniune şi de ascen­siunea formaţiunilor populiste, este în special vulnerabilă la noile incertitudini create de venirea lui Donald Trump la conducerea Statelor Unite.
 
Zona euro depinde de co­merţul liber, iar Trump a sugerat că va dezlănţui un val de pro­tecţionism economic. Ministerul Economiei din Germania a avertizat la sfârşitul săptămânii tre­cute, după ce americanii l-au votat pe Trump preşedinte, că pers­pectivele economice globale sunt erodate de incertitudinile care urmează alegerilor din SUA, scrie Reuters.
 
Evoluţia indicatorilor macro­eco­nomici sugerează că economia germană, cea mai mare din Europa şi principala destinaţie a exporturilor româneşti, a încetinit în al treilea trimestru. SUA reprezintă cea mai importantă piaţă pentru expor­turile nemţeşti, atrăgând 10% din total. În 2015, companiile ger­ma­ne au vândut în SUA bunuri - în special vehicule, utilaje şi produse chimice - în valoare de 114 miliarde de euro.
Institutul Ifo estimează că peste un milion de locuri de muncă din Germania au legătură cu exporturile care s-ar putea reduce dacă Trump îşi pune în practică măsurile protecţioniste.
 
Brexitul şi alte incertitudini au forţat deja Comisia Europeană să-şi reducă estimarea de creştere economică pentru Uniunea Europeană.
 
În proiecţiile de toamnă, CE se aşteaptă ca PIB-ul zonei euro să crească cu 1,7% anul acesta, cu 1,5% anul viitor şi cu 1,7% în 2018. Estimările de primăvară prevedeau un avans de 1,6% în 2016 şi de 1,8% în 2017. Însă prognoza de toamnă a fost elaborată înainte de alegerile din SUA şi publicată la câteva ore după acestea. Comisia a calculat creşteri mai lente pentru cele mai importante economii din zona euro, Germania, Italia, Spania şi Franţa. Noile incertitudini fac ca estimările să fie deja depăşite.
 
ÑÎn scenariul extrem, SUA acţionează pentru a submina regulile comerţului global şi începe războaie comerciale în serie, cu China, cu Mexic, şi aduce un val de protecţionismî, spune pentru Bloomberg Holger Schmieding, economist şef la Berenberg Bank.
 
Europa este acum expusă Ñdeoarece cine depinde oare cel mai mult de comerţul internaţional? Noiî, a continuat el. Însă Schmieding atrage atenţia că nu acesta este scenariul de bază.
 
Deocamdată, ca factor de stabilizare poate acţiona Banca Centrală Europeană. Instituţia Ñurmăreşte cu atenţia situaţia. Trebuie să fim calmi, mai calmi decât pieţele, desigurî, a spus Peter Praet, membru al boardului executiv al BCE.
 
Benoit Coeure, colegul lui Praet, a amintit că zona euro se confruntă cu şocuri Ñextraordinareî, venite atât din interior, cât şi din exterior.
 
ÑÎn această lume în schimbare, în această lume plină de riscuri şi de şocuri politice, credinţa este că Europa, şi aici nu vorbesc doar de BCE, trebuie să-şi păstreze capacitatea de a-şi controla propriul destin. Este o lume care devine din ce în ce mai dificil de înţelesî, a spus Coeure.
 
Ewald Nowotny, membru al consiliului guvenator al BCE şi guvernator al băncii centrale austriece, a spus că eforturile de stabilizare ale BCE ar putea însemna chiar intervenţii pe piaţa valutară. Deprecierea dolarului faţă de euro ar înăspri condiţiile monetare în Europa şi ar reprezenta un pericol imediat pentru revenirea economică din regiune.
 
O analiză a HSBC arată că SUA au contribuit cu 40% la creşterea de anul trecut a exporturilor zonei euro.
 
ÑDacă victoria lui Trump duce la creşterea protecţionismului şi reducerea importurilor, pot fi afectate exporturile zonei euro. Germania, cu cel mai ridicat surplus comercial, va fi probabil afectată cel mai multî, scriu analiştii de la HSBC.
 
Economia SUA a fost un stâlp împortant de sprijin pentru zona euro când aceasta a trecut prin vremuri dificile cum ar fi referendumul pentru Brexit, îngheţarea relaţiilor cu Rusia lui Putin şi asaltul imigranţilor din Orientul Mijlociu.
 
Însă pentru realizarea oricărui scenariu este important de ştiut care dintre promisiunile electorale ale lui Trump pot fi puse în aplicare, explică Rob Carnell, economist la ING Bank. Dacă Congresul SUA forţează domolirea poziţiilor privind comerţul şi permite o creştere modestă a cheltuielilor, rezultatul ar fi mai puţin dramatic pentru perspectivele internaţionale.
 
ÑCu timpul am putea înţelege că acesta nu este un dezastru absolut. Dacă se dovedeşte că Trump este exact aşa cum s-a descris în campania electorală, am putea avea problemeî, apreciază Carnell.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO