Eveniment

Dan Tarcea, viceprimar, Cluj-Napoca: Eu aş spune că precauţie este cuvântul de ordine. Acesta este semnalul care vine din partea mediului de afaceri

ZF Investiţi în România – Cluj-Napoca

Dan Tarcea, viceprimar, Cluj-Napoca: Eu aş spune că...

Autor: Mircea Nica

10.04.2024, 19:05 185

Precauţia este cuvântul de ordine şi semnalul care vine din partea mediului de afaceri, mai ales dacă se ia în considerare numărului de solicitări de autorizaţii pentru construire şi numărul paritcipărilor la diverse licitaţii, susţine Dan Tarcea, viceprimar, municipiul Cluj-Napoca, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank, la Cluj-Napoca.

“Eu aş spune că precauţie este cuvântul de ordine. Acesta este semnalul care vine din partea mediului de afaceri. Am văzut acest lucru şi la numărul de solicitări de autorizaţii pentru construire, am văzut acest lucru şi la participările la diverse licitaţii. Am trecut prin momente complicate, anul 2020-2021, o criză sanitară, o criză energetică, apoi nu au fost suficiente cele două crize, a mai venit şi criza militară cu război la graniţă şi împreună am învăţat rezilienţa. Categoric mediul de afaceri s-a mişcat mai repede şi se mişcă mai repede decât administraţiile. Noi suntem de foarte multe ori ca un elefant într-un magazin de bibelouri. Legislaţia pe de o parte nu ne permite, pe de altă parte modul de administrare, pentru că eşti într-o zonă în care nu poţi să iei măsuri”, a explicat Dan Tarcea.

Ce a mai spus Dan Tarcea, viceprimar, Cluj Napoca:

♦ Eu provin din mediul de afaceri, toată activitatea şi viaţa mea a fost în mediul de business. Primul meu job la stat a fost acesta de viceprimar. În mediul privat, în momentul în care ai identificat că ceva nu funcţionează, ai schimbat şi în două săptămâni lucrurile se pun pe alt făgaş. La stat, lucrurile sunt puţin mai complexe, sunt mai multe proceduri şi nu ai atâta mobilitate în luarea unei decizii.  

♦ Încă din anul 2004, aici la Cluj a avut loc o schimbare de paradigmă. Împreună cu universităţile am stabilit o strategie în care am ştiut că vrem să pornim din punctul A şi ne îndreptăm înspre punctul B. Am reuşit să facem acest lucru. Suntem astăzi în punctul în care stabilim următoarea strategie, tot împreună cu universităţile, în care ne stabilim unde ne dorim să ajungem şi ce anume vrem să facem.

♦ În primul rând vrem să avem un oraş în care să avem calitatea vieţii. De aici trebuie să pornim pentru că este punctul de referinţă al oricărui cetăţean. Oamenii nu au plecat din oraşe, din România doar pentru bani, ci au plecat din România pentru modul în care sunt trataţi de către autorităţile publice locale, centrale, judeţene, la modul cum sunt trataţi de către spitale, la cum au acces la sistemul de învăţământ, la cât de poluat este aerul, la cât de aglomerat este oraşul, toate aceste elemente fac parte din calitatea vieţii, iar noi ne-am propus să avem calitatea vieţii cea mai mare aici la Cluj. Am reuşit să facem acest lucru conform statisticilor internaţionale, nu cele de la noi de acasă. Vrem să ne consolidăm şi pe mai departe în acest sens.

♦Am înţeles în anul 2004 că avem un lucru pe care nu îl folosim destul de mult, acela a fost universităţile. Până în anul 2004 universităţile nu participau în dezbaterile şi luarea deciziilor, astăzi sunt un pilon important.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO