Eveniment

De trei luni exporturile cresc mai repede decat importurile

De trei luni exporturile cresc mai repede decat importurile

Click pentru imaginea marita

10.04.2008, 17:32 15

Exporturile de bunuri au urcat in februarie cu peste 20% fata de aceeasi luna din 2007, pana la 2,78 mld. euro, aceasta fiind a treia luna la rand in care depasesc dinamica importurilor.
In februarie, importurile de bunuri au urcat cu 14%, pana la 4,24 miliarde de euro, arata datele publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). In aceste conditii, deficitul comercial pe luna februarie a urcat la 1,46 miliarde de euro, fiind cu 9% mai mare decat in aceeasi luna din 2007. Ritmul este totusi ceva mai mare decat cel inregistrat in ianuarie, de 3%. "Cresterea deficitului comercial a incetinit la 3,2% pentru primele doua luni ale anului, fata de niveluri de 100% in aceeasi perioada a lui 2007. Consideram ca este o veste pozitiva, dar ne asteptam sa aiba un impact limitat pe termen scurt asupra pietei valutare", spune Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
Cumulat pe primele doua luni ale anului, deficitul comercial (FOB-CIF) a urcat la 2,87 miliarde de euro, fiind cu 90 de milioane, respectiv 3,3%, mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada din 2007. Dinamica mai buna a exporturilor a fost alimentata de deprecierea semnificativa a leului de la sfarsitul anului trecut, care a continuat si in prima luna din 2008. Totodata, cresterea cursului a descurajat importurile.
Pe de alta parte, analistii vorbesc si despre o imbunatatire a capacitatii de productie in economia locala, in conditiile in care in ultimii ani ponderea bunurilor de capital in structura importurilor s-a mentinut la niveluri ridicate.
Potrivit datelor publicate de INS, masinile si echipamentele de transport au reprezentat aproape 38% din importurile realizate in primele doua luni ale anului, avand astfel ponderea cea mai mare. Bunurile incluse in categoria "alte produse manufacturate" au reprezentat 30% din importuri, in timp ce produsele agroalimentare, bauturile si tutunul au avut o pondere de 6%.
Si structura exporturilor a continuat sa se imbunatateasca, ingloband produse cu o valoare adaugata mai mare. Masinile si echipamentele de transport au reprezentat 33,8% din exporturile pe primele doua luni, iar produsele din categoria "alte produse manufacturate" au urcat la 42,5%.
Cea mai mare parte a deficitului comercial a fost generata de schimburile realizate in interiorul Uniunii Europene. Pe primele doua luni, deficitul comercial cu alte state membre s-a ridicat la 7,24 miliarde de lei, fata de 3,3 miliarde de lei, cat s-a acumulat din schimburile cu state terte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO