Eveniment

Deloitte: Închiderea fabricii Nokia va reduce PIB cu 0,2%. Este nevoie de investiţii din fonduri UE

Autor: Vlad Popescu

27.10.2011, 00:05 159

Închiderea fabricii Nokia de la Cluj s-ar putea traduce într-o scădere de 0,1-0,2% a PIB, impact care ar putea fi echilibrat rapid prin proiecte noi de construcţii, lucrări de infrastructură şi dezvoltare agricolă, susţinute de o mai bună absorbţie a fondurilor structurale UE, arată un raport al companiei de consultanţă Deloitte.

România îşi pierde treptat avantajul de piaţă low-cost în favoarea unor zone mai puţin dezvoltate ale lumii, precum Asia, America Latină sau Africa, fapt demonstrat şi de decizia recentă a grupului finlandez Nokia de a închide fabrica de la Cluj, anulând practic cea mai importantă investiţie efectuată în ultimii ani pe plan local.

"Din moment ce ţara se confruntă cu o competiţie feroce, tot mai dură la nivel global, guvernul trebuie să echilibreze riscul de a pierde investiţii cu beneficiile aduse de atragerea unora noi", se arată în raport.

Astfel, Deloitte recomandă proiecte de construcţii, de infrastructură şi dezvoltare agricolă, sprijinite de accelerarea absorbţiei fondurilor structurale UE, ca soluţii "imediate" pentru contrabalansarea impactului plecării Nokia, care s-ar putea traduce într-o scădere de 0,1-0,2% a PIB.

Pe plan local, mediul de afaceri încă are "cărţi de jucat", dacă va investi în inovaţie şi diferenţiere, notează Deloitte.

Încrederea şefilor de companii din România în stabilizarea economiei este în urcare, în timp ce investitorii "întorc spatele Vestului" din cauza crizei euro şi temerilor privind o nouă rundă de recesiune în ţările dezvoltate şi caută oportunităţi în statele emergente, mai puţin vulnerabile, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de companie în rândul executivilor din România.

Pe de altă parte, numărul executivilor care acuză accesul mai dificil la credite este în creştere.

Potrivit indicelui trimestrial al încrederii în mediul de afaceri, publicat de Deloitte, 55% dintre executivii din România se aşteaptă ca perspectivele economice să se menţină în următoarele şase luni, în creştere de la 48% în sondajul anterior din luna iunie. Totodată, numărul managerilor care anticipează o "îmbunătăţire semnificativă" a condiţiilor economice din România a crescut de la zero la 7% în aceeaşi perioadă.

"În mod tradiţional, creşterea economică a României a fost strâns legată de investiţiile străine directe. După scăderea treptată a interesului investitorilor în ultimii ani, noile planuri de investiţii, revigorarea consumului intern şi creşterea exporturilor reprezintă veşti extrem de bune. Retailul, comerţul, energia şi resursele şi industria manufacturieră, sectoare cheie reprezentate de executivii care au participat la sondaj, se numără printre domeniile cu cel mai bun potenţial în următoarele luni", notează Deloitte.

Directorii executivi intervievaţi sunt tot mai încrezători în economie şi în special în consum, 59% dintre ei anticipând creşterea vânzărilor în următoarele 12 luni. Totodată, numărul managerilor care se pregătesc pentru scăderea veniturilor companiilor a scăzut la 3%, de la 16% cu trei luni în urmă.

Marea majoritate a executivilor care au participat la sondaj, respectiv 72% faţă de 58% în iunie, estimează că numărul angajaţilor din subordine va rămâne constant în următoarele 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO