Eveniment

Din nou despre discriminarea investitorilor rusi

01.10.2003, 00:00 12

Schimbul de replici intre oficialii rusi si autoritatile romane pe tema discriminarii investitorilor din Rusia a continuat ieri printr-o noua luare de opozitie a Ambasadei Federatiei Ruse in Romania care se declara nemultumita de reactia purtatorului de cuvant al Guvernului.
Executivul a afirmat ca nu exista un tratament defavorabil investitorilor rusi, "insa cum altfel s-ar putea califica Ordonanta de Urgenta 194/2002 si Hotararea Gvernului 585/2003 care excepteaza de la regimul comun pentru investitori 32 de tari, dar pastreaza Rusia in cadrul acestuia?", spune Ambasada. Potrivit ordonantei 194 privind regimul strainilor, cetatenii statelor membre ale UE, precum si cei din Canada, Elvetia, Islanda, Japonia, Lichtenstein, Norvegia si SUA nu sunt obligati sa obtina vize de lunga sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale in Romania, in timp ce restul, deci si cei din Rusia, sunt obligati sa obtina o astfel de viza. In plus, Ambasada spune ca Alexandr Tolkaci, ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, nu a  mentionat in cadrul raspunsurilor pe care le-a dat presei nimic despre datoriile combinatului Industria Sarmei din Campia Turzii, preluat recent de de un important grup metalurgic rus. "Purtatorul de cuvant al Guvernului mentioneaza pe buna dreptate ca o parte din acestea a fost intr-adevar stearsa. Insa am dori sa remarcam ca pana in prezent nu sunt rezolvate problemele acestui combinat legate de datorii insumand circa 9,9 mil. euro catre alte institutii din Romania, ceea ce creeaza dificultati in dezvoltarea productiei", spune Ambsasada.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO