Eveniment

După creşterea TVA se aplică principiul scapă cine poate. Când nu merge bisturiul, iei toporul

Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert, cu afaceri de 115 mil. euro anul trecut şi 3.000 de angajaţi: Afacerile româneşti sunt mai expuse din moment ce nu au o plasă de siguranţă. Până acum am preferat să nu mă gândesc la această posibilitate (de majorare a TVA - n. red.) însă este clar că nu ne aşteaptă nimic bun. Este puţin probabil ca firmele să poată să absoarbă creşterea TVA. Majoritatea întreprinderilor îşi epuizaseră deja toate resursele (şi înaintea acestei măsuri- n. red.). Pe fondul scăderii consumului, vor scădea importurile şi din acest punct de vedere cred că cursul de schimb va fi menajat.

Vedeţi ce cred oamenii de afaceri despre creşterea TVA

27.06.2010, 23:10 32

Mediul de business a reacţionat destul de dur la noilereglementări care vor intra în vigoare de luna viitoare şiapreciază că "va fi un dezastru" şi că în economie se va aplica"principiul scapă cine poate".

"Afacerile româneşti sunt mai expuse din moment ce nu au o plasăde siguranţă. Până acum am preferat să nu mă gândesc la aceastăposibilitate (de majorare a TVA - n.red.) însă este clar că nu neaşteaptă nimic bun. Este puţin probabil ca firmele să poată săabsoarbă creşterea TVA", spune Dan Şucu, proprietarul grupuluiMobexpert şi unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri vorbesc şi de un curs deschimb care ar putea să ajungă la 5-6 lei pentru un euro lasfârşitul acestui an în cel mai pesimist scenariu şi de faptul că oparte dintre firme vor încerca să-şi sacrifice marjele de profitpentru a absorbi parţial din creşterea de preţuri.

Creşterea TVA va lovi în primul rând consumul, iar la nivelulbunurilor de larg consum scăderea ar putea să fie de 7-10%.

Mai mult, semnalele de instabilitate vor determina investitoriistrăini să-şi amâne proiectele, iar perspectivele de revenireeconomică se îndepărtează din ce în ce mai mult.

"Niciun investitor străin nu mai înţelege ce se întâmplă, toţivor opri proiectele şi vor aştepta să vadă ce se întâmplă. În douăluni vom atinge limita de jos a scăderii şi revenirea economiei vaveni abia în partea a doua a lui 2011", spune Marius Marin, CEO alproducătorului de materiale de construcţii Macon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO