Eveniment

E.ON semneaza contractul de privatizare la Electrica Moldova

04.04.2005, 19:53 73

Compania energetica germana E.ON Energie, parte a gigantului de utilitati E.ON, urmeaza sa semneze astazi contractul de privatizare al distributiei de energie Electrica Moldova cu oficialii Electrica SA.
Documentul privind achizitia a 24,62% din actiunile Electrica Moldova, respectiv aportul de capital pentru atingerea participatiei de 51%, va fi semnat de catre Nicolae Coroiu, director general al Electrica, din partea vanzatorului, respectiv de catre Walter Hohlefelder, membru al Consiliului Director al E.ON Energie AG.
Conform unor surse apropiate afacerii, germanii vor plati intre 28 si 32 milioane euro pentru achizitia pachetului de actiuni de 24,62%, suma care va ajunge la 95 - 102 milioane euro, dupa faza majorarii de capital. In plus, germanii vor prelua datoriile societatii Electrica Moldova.
Consumatorii din Moldova vor trece acum din portofoliul statului in mana gigantului privat german, care va asigura intreaga distributie de gaze si energie electrica din aceasta zona a Romaniei.
Analistii considera ca preluarea Distrigaz Nord in prima faza justifica optiunea E.ON pentru distributia de energie Electrica Moldova, in vederea unei integrari viitoare a operatiunilor locale de pe pietele de gaze si energie, dupa modelul dezvoltat in Germania si in Vest de "multi utility". Aceasta inseamna furnizarea de catre aceeasi companie a mai multor utilitati (energie, gaze, apa), cu efect asupra optimizarii costurilor, avand ca destinatie aceeasi zona de consumatori.
Electrica SA detine 100% din actiunile Electrica Moldova, ceea ce inseamna ca banii incasati din privatizarea filialei vor intra in bugetul companiei energetice.
Electrica Moldova, cu 1,2 milioane consumatori in portofoliu, este una dintre filialele mari ale distribuitorului si furnizorului de energie Electrica SA.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24