Eveniment

Economia va arata mai bine doar statistic, dar pentru omul de rand va fi la fel de greu in 2010

Economia va arata mai bine doar statistic, dar pentru omul de rand va fi la fel de greu in 2010

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR: Daca majorezi TVA, amani recuperarea economiei dupa recesiune. Dar daca cheltuielile nu sunt reduse, cred ca aceasta va fi o optiune discutata serios.

30.03.2010, 23:35 22

"Statistic vom arata mai bine in 2010, dar pentru omul de randva fi un an la fel de dificil ca 2009. Economia ar putea sa creascacu 1-2%, in principal datorita contributiei pozitive a industriei acarei crestere va fi influentata de cererea externa", a spusAnghel. Si agricultura va contribui pozitiv la formarea ProdusuluiIntern Brut (PIB), in timp ce constructiile vor fi un factornegativ, a mai adaugat el.
Analistii BCR se asteapta ca in 2010 veniturile salariale saavanseze cu aproximativ 3%, ceea ce inseamna o scadere in termenireali, avand in vedere ca este asteptata o rata a inflatiei cu celputin un punct procentual peste acest nivel. De-abia incepand cu2011 salariile ar putea reintra in teritoriu pozitiv, in conditiilein care rata de crestere a veniturilor ar putea egalainflatia.
Anul acesta exista sanse mari ca banca centrala sa isi atinga tintade inflatie, spune economistul-sef, care previzioneaza o crestere apreturilor de consum cu 4% in decembrie fata de sfarsitul lui 2009.Anul trecut, BNR a ratat cu putin tinta de inflatie pe fondulmajorarii accizelor pentru tigari si carburanti. BNR a stabilitpentru 2010 o tinta de inflatie de 3,5%, cu o variatie de jumatatede punct procentual.
Inflatia se va mentine pe un trend descendent si anul acesta, inconditiile in care consumul intern nu se va reface complet. Inacest context si deficitul de cont curent va ramane la un nivelscazut anul acesta si in 2011, in jurul a 5% din PIB. In 2009,deficitul de cont curent s-a situat la 5,1 mld. euro, reprezentand4,4% din PIB.

Banca Nationala poate duce dobanda si maijos
Avand in vedere presiunile inflationiste scazute, este de asteptatca BNR sa continue masurile de relaxare a politicii monetare.Anghel spune ca pana in vara banca centrala va reduce dobanda-cheiepana la 6% pe an, fata de 6,5% in prezent, urmand ca ulteriordobanda sa fie mentinuta la acest nivel pentru o perioada mai lungade timp. Banca Nationala a operat incepand din februarie 2009reduceri succesive ale dobanzii de referinta, pana la un minimistoric de 6,5% pe an in urma cu doua zile.
Economistul-sef al celei mai mari banci din sistem aminteste ca BNRare, pe langa reducerea dobanzii, si alte mecanisme de relaxare apoliticii monetare, cum ar fi scaderea nivelului rezervelor minimeobligatorii.
Si dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele vor cobori injurul ratei cheie a BNR, dar creditarea populatiei si companiilornu va reveni prea rapid avand in vedere ca principala problema nueste reprezentata de nivelul dobanzilor, ci de lipsa cereriisolvabile.
In ceea ce priveste cursul de schimb, estimarile BCR indica unnivel mediu de 4,1 lei/euro in 2010. "Mi-as dori ca euro sa sestabilizeze undeva in intervalul 4,1-4,2 lei, pentru ca o apreciereprea puternica va lovi in exporturi si va forta firmele sa serestructureze. Este foarte important ca banca centrala sa continuepolitica de flotare controlata a cursului."

Somajul mai creste cu 1%
In acelasi timp, analistii bancii se asteapta la o rata a somajuluide 9,4% in decembrie, fata de 7,8% la sfarsitul anului trecut. Ratasomajului a ajuns la 8,3% in luna februarie, cel mai ridicat niveldin ultimii 6 ani.
Cu toate acestea, ritmul de crestere a somajului s-ar putea diminuaincepand din aprilie, dupa ce in primele doua luni ale anuluisomajul a urcat cu o jumatate de punct procentual.
Nici Guvernul nu va avea o sarcina prea usoara anul acesta, avandin vedere ca trebuie sa reduca deficitul bugetar la 5,9%, fata de7,4% din PIB in 2009, prin taierea cheltuielilor din sectorulpublic sau majorarea veniturilor la bugetul de stat.
"Atingerea deficitului bugetar de 5,9% din PIB este un obiectivextrem de ambitios. Trebuie sa reducem cheltuielile relativ rigidepentru a nu fi nevoiti sa majoram impozitele. Noi vedem deficitulbugetar la 6,5% din PIB la sfarsitul anului", a mai spusAnghel.
El a aratat ca cheltuielile cu salariile si asistenta sociala aucrescut cu circa 15% in ultimul an, ceea ce pune sub semnulintrebarii investitiile in infrastructura si creeaza premisele uneieventuale majorari a taxelor, cel mai probabil a TVA. "Dacamajorezi TVA, amani recuperarea economiei dupa recesiune. Dar dacacheltuielile nu sunt reduse, cred ca aceasta va fi o optiunediscutata serios."
Analistii BCR spun, de asemenea, ca in 2010 vom vedea mai multefuziuni si achizitii, in conditiile in care pretul activelor estefoarte bun in raport cu potentialul de crestere al pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO