Eveniment

Finanţele împrumută 470 mil. lei la o dobândă de 6,99%

Finanţele împrumută 470 mil. lei la o dobândă de 6,99%

Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor: Considerăm că este un preţ excesiv să ne împrumutăm la peste 7% pe an. Băncile ar trebui să ţină cont de limitarea de risc pe care o implică păstrarea acordului cu FMI şi de efortul pe care îl facem pentru acest acord.

15.07.2010, 23:35 14

Ministerul Finanţelor a reuşit ieri să împrumute de la bănciaproape 470 de milioane de lei (110 mil. euro) printr-o emisiune decertificate de trezorerie pe nouă luni, la un randament mediu de6,99% pe an.
Pentru că resping în continuare ofertele mai scumpe de 7% pe an,Finanţele nu au atras întreaga sumă programată de 750 mil. lei. Pepiaţa interbancară dobânda ROBOR la 9 luni a fost ieri de7,45%.
"Considerăm că este un preţ excesiv să ne împrumutăm la peste 7% pean. Băncile ar trebui să ţină cont de limitarea de risc pe care oimplică păstrarea acordului cu FMI şi de efortul pe care îl facempentru acest acord. Nu se poate ca principalul jucător de peaceastă piaţă să aibă o subordonare totală faţă dedorinţele/interesele trezorierilor", afirmă ministrul finanţelorSebastian Vlădescu.
Din luna iunie, mai multe licitaţii de titluri de stat au eşuat dincauză că Finanţele nu au acceptat să plătească dobânzile încreştere solicitate de bănci.
Pentru acoperirea nevoilor curente de lichidităţi au recurs din noula împrumuturi pe termen foarte scurt: săptămâna aceasta a strâns1,1 mld. lei prin depozite pe 14 zile pentru care plăteşte odobândă de 4,62% pe an. Băncile tot aşteaptă ca MinisterulFinanţelor să-şi epuizeze rezervele de bani pentru a fi cu adevăratpresat să accepte achitarea de randamente mai mari. "Reuşim să stămîntr-o zonă de echilibru", susţine Vlădescu, deşi luna aceasta afost rambursată o emisiune de euroobligaţiuni de 700 mil. euro.Pentru a ieşi de sub presiunea exercitată de băncile locale,Finanţele evaluează în continuare şansele unei noi ieşiri pe piaţaexternă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO