Eveniment

Finantele si Statistica se contrazic la calculul bugetarilor

Finantele si Statistica se contrazic la calculul bugetarilor
25.04.2010, 23:06 40

Numarul salariatilor din sectorul bugetar a scazut cu peste36.000 de la sfarsitul anului 2008 pana in luna februarie a acestuian, a declarat vineri Gheorghe Gherghina, secretar de stat inMinisterul Finantelor, intr-o conferinta de presa "extraordinara",organizata dupa ce Ziarul Financiar a scris ca in administratiapublica numarul angajatilor a crescut in ultimul an, pe bazadatelor INS.

Presedintele Institutului National de Statistica, VergilVoineagu, si Gheorghe Gherghina s-au straduit sa explice cum ambeleseturi de date pot fi corecte in acelasi timp, totul fiind pus doarpe seama metodologiilor diferite.

INS a publicat joi o ancheta privind castigul salarial ineconomie in octombrie 2009, potrivit careia numarul salariatilordin administratia publica a crescut cu 26.000 de persoane.

Numarul de angajati din administratia publica era in lunaoctombrie 2009 de 360.000, fata de 334.000 in octombrie 2008.

Potrivit datelor prezentate de Gherghina, in februarie 2010 erauocupate 1.362.463 de posturi publice, fata de 1.398.867 indecembrie 2008.

"Datele de la INS si cele de la Ministerul Finantelor nu suntcomparabile. Datele de la Ministerul Finantelor sunt la fel decorecte, dar vorbim de o alta sfera de cuprindere. Este vorba dedate de calitate buna", a spus Vergil Voineagu, presedinteleInstitutului National de Statistica (INS).

Voineagu a mai precizat ca in ancheta realizata anul trecutsfera de cuprindere a salariatilor din administratia publica a fostmult mai larga, astfel ca datele nu pot fi comparate cu celepublicate pentru ancheta din 2008. Principala modificare areprezentat-o includerea tuturor activitatilor secundare preluatede autoritatile locale, care pana anul trecut erau incluse inactivitatile sectoriale.

La randul lui, Gherghina a amintit ca Finantele realizeaza lunarmonitorizarea intregului sector bugetar in baza unei ordonante,48/2005, prin care s-au reglementat masuri privind numarul deposturi si cheltuieli de personal in sectorul bugetar conform unuiregulament al Comisiei Europene.

In schimb, raportarile Institutului National de Statisticaprivind numarul de salariati sunt conforme regulilor Eurostat.

"In fiecare luna toate institutiile publice ne raporteaza date,indiferent de modul de finantare. Avem pe fiecare institutie inparte raportari efective de numar de posturi ocupate in ultima zi afiecarei luni de raportare. Noi verificam cifrele respective.Lucrurile nu scapa de sub control. Vedem daca exista probleme intreraportarile unui ordonator si cheltuielile efective. Noi raportamlunar la Comisia Europeana si FMI si aratam structura si evolutiacheltuielilor", a explicat Gherghina.

Raportarile institutiilor cuprind atat numarul de personal, catsi veniturile platite acestora, ceea ce permite verificarea cusumele trase din Trezorerie. Insa, in total personal raportat nusunt inclusi si salariatii din companiile si societatile detinutede stat, potrivit lui Gherghina, acestia fiind monitorizati lasectorul nefinanciar, diferit de raportarea pentru sectorulbugetar. Astfel, cele circa 1,36 milioane de posturi bugetareefectiv ocupate nu includ si angajatii companiilor de stat.

Gherghina a adaugat ca numarul de posturi in sectorul bugetar peraportarile Finantelor este mult mai mare comparativ cu dateleINS.

"In ceea ce priveste invatamantul si sanatatea, INS are o sferamai larga de cuprindere comparativ cu Ministerul Finantelor. Ia inconsiderare si salariatii din sectorul privat. Insa pe totalulsectorului bugetar, Finantele au o sfera mai mare. Fiecare aremetodologia si scopul ei. Ministerul Finantelor trebuie saurmareasca exact raportarile pe sectorul bugetar", a mai spusGherghina. El a aratat ca in octombrie 2008 Guvernul a raportatComisiei Europene un numar de 1.388.266 de posturi efectiv ocupate,iar pana in decembrie acestea au urcat cu aproape 10.500 deposturi, majoritatea fiind angajari in sectorul autoritatilorpublice locale.

Potrivit statisticilor Ministerului Finantelor, numarul deposturi din sectorul bugetar a scazut in februarie 2010 fata deoctombrie 2009 cu 20.536.

In urma reducerii numarului de posturi ocupate in sectorulbugetar cu peste 36.000, de la sfarsitul anului 2008 pana in lunafebruarie 2010, cheltuielile de personal din februarie au fost cu600 mil. lei mai reduse decat in decembrie 2008, insa in conditiicomparabile, respectiv prin eliminarea anumitor venituri, cum ar fial treisprezecelea salariu sau alte drepturi punctuale.

Reducerea cheltuielilor de personal este una dintre conditiileagreate cu Fondul Monetar International pentru diminuareadeficitului bugetar la 5,9% din PIB in acest an.

Surse oficiale sustin ca salariile bugetarilor vor fi inghetatesi in 2011 daca nu vor fi disponibilizati cel putin 4% dinangajatii din sectorul public, reprezentand aproximativ 65.000 desalariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO