Eveniment

Firmele de leasing contesta aplicarea retroactiva a accizelor la autoturisme

09.12.2004, 00:00 55



Reprezentantii societatilor de leasing vor solicita Ministerului Finantelor si Directiei Generale a Vamilor ca prevederea legala intrata recent in vigoare privind plata accizelor pentru autoturisme la valoarea totala sa nu vizeze si contractele incheiate anterior.



Secretarul general al Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Cristian Mateescu, a declarat ca firmele de leasing sunt nemultumite de accizarea retroactiva a autoturismelor conform noilor reglementari fiscale



Hotararea de Guvern 1.840/2004, in vigoare din data de 18 noiembrie 2004, care completeaza normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, prevede ca accizele pentru autoturismele cumparate in leasing se vor aplica la intreaga valoarea de intrare, la care se adauga, dupa caz, cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale. Anterior, cota de acciza se aplica asupra valorii reziduale a autoturismului, de regula 20% din pret.



Conform Codului Fiscal, nivelul accizelor pentru autoturismele noi si second-hand variaza intre 0% si 9%, respectiv 1,5% si 27%, in functie de capacitatea cilindrica si de tipul de carburant utilizat.



Mateescu a afirmat ca organizatia pe care o reprezinta va face demersuri la Ministerul Finantelor si Directia Generala a Vamilor pentru aplicarea unitara a prevederilor actului normativ doar pentru autoturismele achizitionate dupa data de 18 noiembrie.



Directorul general al Motoractive Leasing, Stefan Coroianu, a declarat ca aplicarea noii legislatii are un impact negativ asupra utilizatorilor care se vad in situatia de a suporta cheltuieli neprevazute.



"Textul legii nu ne da insa castig de cauza in cazul in care am dori sa contestam acest mod de aplicare", a precizat Coroianu.



Adrian Alexe, directorul general al Tiriac Leasing, a afirmat ca, prin natura autoturismelor comercializate de companie, majoritatea clientilor va avea de suferit.



"Consider ca decizia de aplicare retroactiva a acestei hotarari nu este potrivita, in conditiile in care optiunea pentru leasing s-a facut pe baza unor calcule care includeau accizarea la valoarea reziduala", a adaugat Alexe.



El a tinut sa precizeze ca modificarea bazei de accizare pentru autovehiculele achizitionate in leasing este fireasca, dar considera ca termenul de aplicare a legii trebuia sa fie mai mare.



Consultantul fiscal Emil Duca a declarat ca problemele de aplicare practica a prevederilor hotararii de guvern decurg din faptul ca legiuitorul nu a dispus masuri tranzitorii pentru cei care au operatiuni de leasing in curs.



"In aceste conditii, incepand cu data intrarii in vigoare a HG 1.840 din 2004, autoritatile au obligatia de a aplica intocmai prevederile legislative, indiferent de data initierii operatiunii de leasing", a precizat Duca.



El a adaugat ca prevederile acestor norme vin in contradictie cu articolul 208, aliniatul 7, din Codul fiscal care stabileste ca accizele se aplica pentru produsele din import la valoarea in vama stabilita potrivit legii, in cazul leasingului valoarea reziduala, de regula 20%.



"Din pacate, din punct de vedere practic, numai Justitia se poate pronunta daca dispozitiile normelor de aplicare a Codului Fiscal sunt legale sau nu", a precizat Duca.



Piata romaneasca de leasing, adica volumul total al contractelor incheiate, este estimata pentru acest an la aproximativ 1,4-1,5 miliarde de euro, o valoare apropiata de cea inregistrata anul trecut.



Valoarea este insa cu mult sub potentialul pietei, estimat de analisti la 4-5 miliarde de euro anual. Pentru ca aceasta valoare sa fie atinsa este nevoie ca pe langa segmentul auto sa se dezvolte si celelalte segmente ale pietei de profil -leasingul pentru echipamente industriale si leasingul imobiliar. Leasingul auto a ajuns aproape de un maxim in conditiile in care aproape 60% din masinile noi importate pe piata romaneasca sunt achizitionate prin intermediul sistemului de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO