Eveniment

Fiscul vrea să taxeze şi bonurile de reducere date de comercianţi

Autor: Razvan Voican

18.10.2010, 23:57 27

Epopeea modificărilor Codului fiscal a ajuns la un nou epi­sod,reguli privind impozitarea câştigurilor de capital recent in­trateîn vigoare prin ordonanţă de urgenţă, urmând a fi mo­dificate înaceeaşi manieră din cauză că Ministerul Fi­nan­ţelor s-a gânditpână la urmă că reducerea obligaţiilor de­cla­­rative alecontribuabililor încurajează conformarea voluntară.

Mai mult, Finanţele se aşteaptă la "încasări certe la bu­ge­tul destat" odată ce va fi eliminată obligaţia ca inves­ti­torii să-şicalculeze şi să achite singuri impozitele pe câştigurile ob­ţinutedin tranzacţii cu titluri de valoare. Pe lângă revenirea lasistemul reţinerii la sursă a impo­zi­telor legate de piaţa decapital, noul proiect de modificare a Codu­lui fiscal are în vedereun alt pas în direcţia extinderii ba­zei de impozitare: laprecedenta rundă de eliminare a scuti­ri­lor de taxe, când auintrat sub incidenţa impozitării şi tichetele de masă, fuseserăuitate cupoanele repre­zen­tând bonuri de valoa­re acor­­dategratuit persoanelor fizice. Finanţele vor acum să taxeze şicontravaloarea cu­poanelor res­pec­tive folosite de obicei deco­mer­cianţi sau com­panii de ser­vicii pentru încurajareavânzărilor prin acor­darea unor reduceri de preţ, con­siderând-ovenit impozabil. Ră­mâne de văzut cum va fi implementată obligaţiade decla­rare şi reţinere a impozitului aferent acestei categoriide venit.

Proiectul de modificare a Codului reglează şi a altă "scăpare" areglementărilor precedente: şi firmele străine rezidente în UE sauîn ţări din AELS (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) vorplăti impozitul pe dividende obţinute din România majorat la 16% lafel ca firmele româneşti dacă nu îndeplinesc condiţiile departicipare minimă la capitalul companiilor locale care acordădividendele. Prin această egalizare de tratament MinisterulFinanţelor se aşteaptă la un "impact bugetar pozitiv" pe care însănu îl poate estima.

Noutatea cu cel mai mare impact pe piaţă rămâne renunţarea lasistemul de declarare şi plată trimestrială a impozitului pecâştigul realizat din tranzacţiile cu titluri de valoare şiînlocuirea acestuia cu reţinerea la sursă a impo­zitu­luireprezentând plată anticipată în contul impozitului anual datorat.De asemenea, va fi reglementată recalcularea de către Fisc aplăţilor anticipate stabilite în contul impozitului anual da­to­ratpentru veniturile din activităţi independente, în cazul în care încursul anului fiscal contribuabilii îşi întrerup tem­poraractivitatea sau îşi încetează activitatea, în termen de 15 zile dela data producerii evenimentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO