Eveniment

FMI: A şasea evaluare a programului cu România va fi discutată astăzi în Board

FMI: A şasea evaluare a programului cu România va fi discutată astăzi în Board

Autor: Razvan Voican

07.01.2011, 12:35 17

Boardul FMI va discuta astăzi cel de-al şaselea raport deevaluare a acordului de circa 13 mld. euro semnat cu România înurmă cu aproape doi ani, a confirmat Caroline Atkinson, directoruldepartamentului de relaţii externe al Fondului. Ea a remarcat căprogramul cu România a fost printre primele aprobate de FMI încontextul crizei internaţionale care a izbucnit în 2008.

Atkinson a mai spus că după şedinţa boardului va fi emis uncomunicat de presă. O evaluare favorabilă va însemna eliberareacelei de-a şaptea tranşe din împrumut, de circa 900 mil. euro.

România cere astăzi conducerii Fondului două derogări de laangajamente asumate prin ultima scrisoare de intenţie. La fiecareevaluare din cele cinci bifate până acum autorităţile de laBucureşti au avut restanţe la îndeplinirea condiţiilor stabilite cumisiunea Fondului, de fiecare dată la capitolul eliminăriiarieratelor statului faţă de sectorul privat, dar şi în alteprivinţe, însă boardul FMI a acordat derogările solicitate.

Tot astăzi boardul Fondului discută evaluarea facilităţilor decredit pentru Djibouti şi pentru Gambia, aceasta fiind în generalcategoria de state care au în prezent diferite forme de acorduri cuFMI.

Din Uniunea Europeană numai Grecia şi Letonia mai au acordstand-by ca România, alături de ţări precum Angola, Georgia, Irak,Pakistan sau Ucraina.

Irlanda şi Republica Moldova au o formă mai avansată deacorduri, în timp ce Polonia are o linie de credit flexibilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO