Eveniment

FMI îi cheamă pe şefii băncilor la BNR să le spună cum vede economia

FMI îi cheamă pe şefii băncilor la BNR să le spună cum vede economia

Autor: Razvan Voican

02.02.2011, 13:19 20

Fondul Monetar Internaţional (FMI), prin biroullocal, le-a trimis preşedinţilor de bănciinvitaţii la o discuţie care va avea loc luni, la sediulBNR. Jeffrey Franks, şeful misiunii denegociere cu România, ar urma să le prezinte bancherilor cum vedeFMI mersul economiei în acest an şi cam cum va arăta noul acordcare va fi semnat cu autorităţile române.

Vizita misiunii Fondului, care are ca tematicăultima evaluare aferentă acordului care se încheie în luna mai şistabilirea principalilor parametri pentru viitorulacord, urmează să se încheie miercuri, 9 februarie, cândFranks va susţine o conferinţă de presă. De-abiaatunci vor fi disponibile informaţii oficiale privind conţinutuldiscuţiilor care au loc de mai bine de o săptămână la Bucureşti.Până acum autorităţile au evitat să facă publică poziţia denegociere a României pentru un nou acord cu FMI şi ComisiaEuropeană.

FMI ar putea renunţa la acordul de la Viena, întrucâtbăncile menţin voluntar expunerea pe România

FMI a avut o legătură strânsă cu băncile înperioada actualului acord de doi ani, o componentă importantă aacestuia fiind angajamentul băncilor străine mari pentru menţinereaexpunerilor pe România. Această înţelegere nu mai este consideratănecesară.

De asemenea, presiunea exercitată de FMI asupraGuvernului a făcut ca bancherii să scape de formainiţială a Ordonanţei 50 privind creditele de retail, careviza schimbarea structurilor de cost inclusiv pentru creditele înderulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO