Eveniment

Grupul spaniol La Caixa a cumparat 4,9% din actiunile Erste. Austriecii spun ca spaniolii sunt un actionar "prietenos"

02.03.2009, 21:17 79

La Caixa, cea mai mare banca de economii din Spania, a cumparat in octombrie anul trecut prin holdingul Criteria Caixacorp un pachet de 4,9% din actiunile Erste Group - actionarul majoritar al BCR.
Tranzactia s-a realizat pe bursa de la Viena si a fost prezentata de spanioli drept "un prim pas spre atingerea unei pozitii relevante in Europa Centrala si de Est".
Reprezentantii Erste Group afirma ca investitia realizata de La Caixa a fost precedata de "convorbiri legate de potentiale forme de colaborare" si sustin ca nu se poate vorbi despre o intentie de preluare. "Strategia La Caixa este sa achizitioneze participatii minoritare in cadrul unor banci din afara Spaniei. Nu vorbim de o intentie de preluare, La Caixa fiind un actionar 'prietenos' cu orientare pe termen lung", au declarat pentru ZF reprezentantii Erste.
In contextul anuntului facut de La Caixa, pretul actiunilor Erste consemna ieri dupa amiaza o scadere de peste 4%, situandu-se la 7,36 euro, dupa ce in prima parte a sedintei de tranzactionare urcase brusc de la 7,19 pana la un maxim de 7,49 euro/actiune. Grupul spaniol a intrat pe piata romaneasca in toamna lui 2007 prin deschiderea unei sucursale destinate deservirii companiilor din Spania care au operatiuni locale.
Investitia pentru demararea afacerilor locale s-a ridicat la circa 4 milioane de euro.
De atunci in mediile bancare au circulat informatii privind unele tatonari pe care spaniolii le-ar fi facut pentru preluarea uneia dintre bancile de talie mica, insa pana la urma discutiile nu s-au concretizat mai ales dupa ce au inceput sa se amplifice efectele crizei financiare internationale, afectand inclusiv Spania.
Reprezentantii Erste Group sustin ca investitia La Caixa aduce o structura mai stabila a actionariatului, precum si noi oportunitati de afaceri in regiune si in special in Romania.
La intrarea pe piata, spaniolii afirmau ca o potentiala preluare ar viza un jucator care sa poata asigura o cota de cel putin 3%-4% pe zona de retail, la un pret de 500-700 de milioane de euro.
Oricum, au exclus posibilitatea de a dezvolta organic afaceri pe zona de retail, prin deschiderea de unitati.
Cooperarea cu Erste ar putea constitui o adaptare a obiectivului anuntat in toamna lui 2007, la noul context de criza.
"Atat cele doua banci (Erste Group si La Caixa), cat si fundatiile asociate acestora planifica o colaborare pe termen lung atat la nivel de business, cat si la nivel de implicare sociala", au mai spus reprezentantii Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO