Eveniment

Guvernul Boc a fost demis. Economia duce povara inconstientei politice. Cum comentati?

Guvernul Boc a fost demis. Economia duce povara inconstientei politice

Emil Boc s-a aparat afirmand ca parlamentarii PSD, PNL si UDMR cauta doar sa-si pastreze privilegiile atacate prin noua lege a pensiilor

14.10.2009, 00:00 39

Romanii si companiile din Romania platesc din nou din cauzacrizei politice accentuate ieri de caderea Guvernului Boc II prinvotul de neincredere al Parlamentului.

Deprecierea leului si cresterea primei de risc pentrufinantarile externe au fost principalele efecte ale socului politicde ieri.

Piata valutara a testat pragul de 4,30 lei pentru un euro, doarinterventiile BNR reusind sa blocheze pentru o vreme cotatiile la4,29 lei/euro, insa dupa ora 17:00 acestea au urcat din nou.

Romania a ramas in pana de guvern cu o luna inainte ca MisiuneaFMI sa revina la Bucuresti pentru a verifica indeplinireaangajamentelor fiscale si de reforma legislativa de care depindeeliberarea transei de 1,5 miliarde de euro programata indecembrie.

"Riscul este ca acordul sa fie incalcat, ceea ce s-ar transpuneintr-o schimbare a perceptiei de risc asupra Romaniei. Acordul cuFMI este umbrela noastra de stabilitate, este un benchmark la carene raportam in acest moment", afirma analistul Laurian Lungu,adaugand ca presiunea pe curs se va face resimtita pentru ca acestareactioneaza foarte usor la astfel de evenimente.

Din punctul de vedere al mediului de afaceri, caderea unuiguvern considerat a fi avut o performanta foarte slaba inadministrarea crizei economice nu schimba mare lucru, doaraccentueaza dezamagirea.

"Romania era neguvernata si acum este oficial neguvernata. Lanivel de realitate nu s-a intamplat nimic, doar s-a oficializat.Sfarsitul de an, in care se astepta o oarecare inviorare avanzarilor, probabil va fi afectat de incertitudinile pe care lesimte cetateanul", spune Dan Sucu, proprietarul grupuluiMobexpert

Flexibilitatea politica a Fondului va fi testata din nou pentruca autoritatile s-au angajat ca pana pe 30 octombrie sa adopte noualegislatie privind pensiile, iar pana pe 30 noiembrie trebuievotata in Parlament legea responsabilitatii fiscale care ar trebuisa puna capat rectificarilor bugetare fara numar si sa impuna insfarsit bugete multianuale, bazate pe o strategie fiscala pe termenmediu.

Politicienii sunt insa prea ocupati cu negocierile pentru un nouguvern si cu pregatirile finale pentru campania la prezidentiale.Caderea guvernului in acest context este un semnal de alarma pentruanalistii straini, inclusiv pentru agentiile de rating, echivalandcu amplificarea riscului deraierii acordului cu FMI, ceea ce arputea antrena un adevarat soc financiar pentru Romania.

Experienta Ungariei si a Letoniei arata ca Bucurestiul ar puteaprimi din partea FMI si a Comisiei Europene noi derogari inprivinta termenelor de implementare a reformelor, date fiindcircumstantele politice.

Cert este totusi ca trecerea motiunii de cenzura "11 impotrivaRomaniei" initiata de PNL si UDMR a detonat situatia politica, cu oluna si jumatate inainte de alegerile prezidentiale. Niciunuldintre principalele partide nu are majoritate in Parlament pentrua-si vota singur un nou Guvern.

Traian Basescu a inceput aseara consultarile cu partidele pentruformarea noului Guvern, care va trebui sa treaca testulParlamentului in 10 zile de la desemnarea noului premier. PSD arefuzat insa sa participe la consultari. Daca si Guvernul rezultatin urma negocierilor politice va fi demis, atunci se declanseazaalegeri anticipate. PD-L il va sustine cel mai probabil tot pe EmilBoc pentru pozitia de premier, liderii Vasile Blaga si AdrieanVideanu respingand ieri varianta unui premier tehnocrat.

Liberalii au anuntat ca il vor propune pe Klaus Johhanis,liderul Forumului German si primarul Sibiului. Liderul PSD MirceaGeoana a declarat ieri dupa-amiaza ca nu va merge la consultarileconvocate de Traian Basescu si nu a anuntat pe cine va sustinepentru functia de premier.

Agentia Reuters, urmarita cu mare atentie de mediile financiare,a scris dupa anuntul caderii Guvernului Boc ca "din cauzapoliticilor economice slabe, Romania a trecut de la statutul de'economie din UE cu cea mai rapida crestere' si de destinatieatractiva pentru investitorii straini, la o zona-problema, innevoie disperata de ajutor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO