Eveniment

Guvernul lui Emil Boc cade in Parlament. Premiera in 20 de ani de capitalism

Guvernul lui Emil Boc cade in Parlament. Premiera in 20 de ani de capitalism
14.10.2009, 00:00 48

Doar 176 de deputati ai PD-L si ai minoritatilor nationale auvotat pentru mentinerea Guvernului, dupa o zi apasatoare inParlament, in care parlamentarii puterii si ai opozitiei au facutintrecere de discursuri electorale in tribuna si de bancuri labufet.

"Guvernul a pierdut o batalie, dar nu si razboiul", a declaratdupa anuntul oficial privind rezultatul premierul Emil Boc.

"Viata merge inainte, ne vom continua activitatea pana cand unnou Guvern va depune juramantul. Este o onoare pentru un Guvern sacada incercand sa promoveze o lege a pensiilor care eliminaprivilegiile. Pensiile speciale raman, dar nu pentru mult timp,pentru ca valul reformei a fost pornit. Este ultima zvacnire a PSDsi PNL pentru a-si apara privilegiile", a spus Boc, dupa ce inplenul Parlamentul i-a infierat pe liderii opozitiei, CrinAntonescu (PNL) si Mircea Geoana (PSD), ambii contracandidatii luiTraian Basescu in alegerile prezidentiale, pentru ca au doritcaderea Guvernului din ratiuni electorale, fara a veni cu vreosolutie.

"In spatele meu stau faptele, iar in al dumneavoastra vorbele",le-a spus Boc liderilor opozitiei.

Au facut istorie

Este pentru prima oara cand un Guvern cade in Parlament inultimii 20 de ani, desi au fost momente in istorie cand soarta unorpremieri si a unor partide au stat in cateva voturi.

De altfel, cuvintele "facem istorie" stateau ieri dimineata pebuzele multor parlamentari din PSD si PNL care asteptau, cuzambetul pe buze, votul care avea sa duca la demitereaGuvernului.

Pe holuri se faceau calcule incurcate despre numarulparlamentarilor prezenti sau absenti, se incercau aranjamente,discutii, rugaminti patetice, totul sub obiectivele camerelor deluat vederi si al aparatelor foto. PD-L a sperat pana in ultimaclipa ca UDMR, dar si deputati si senatori ai altor partide, voravea o "strafulgerare" de constiinta si vor vota pentru Guvern.

Dar lucrurile nu au stat asa: "Eu cu cine sa discut de la PSDVrancea?", se intreba ministrul tineretului si sportului SorinaPlacinta, care este unul din putinii reprezentanti PD-L care aureusit sa fie alesi in fieful lui Marian Oprisan si al lui MironMitrea. Inaintea votului, ministrul dezvoltarii, Vasile Blaga, caregestioneaza dupa plecarea PSD de la guvernare si Ministerul deInterne, era la randul sau sceptic ca "aranjamentele" vor reusi:"Suntem pe muchie de cutit. Si daca pica Guvernul, noi tot cu EmilBoc venim ca propunere pentru premier", a spus el.

Ar fi fost si greu ca parlamentarii opozitiei sa tradeze si savoteze pentru mentinerea in functie a lui Boc, de vreme ce votul"secret" cu bile a fost supravegheat de la mica distanta de aproape30 de parlamentari. In fata urnelor stateau postati cate 10-12parlamentari de la PD-L si PSD, care urmareau cu atentie cum suntintroduse bilele in urne: bila alba in urna alba egal vot pentrumotiune, bila alba in urna neagra inseamna vot impotriva motiunii.Multi deputati au ales sa arate "demonstrativ" bilele: printre eiLudovic Orban, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc. Mircea Geoana aplasat discret bilele in urna, la fel ca si parlamentarii UDMR,care au fost suspectati la un moment dat ca vor vota pentru Guvern,desi au semnat motiunea de cenzura.

Johannis a spus da liberalilor din Japonia

Presedintele PNL Crin Antonescu anuntase deja ca il sustin capremier pe primarul Sibiului Klaus Johannis, care insa, pana ieridupa-amiaza, nu avusese nicio reactie oficiala la propunerealiberalilor.

Vicepresedintele liberal Relu Fenechiu sustinea ca Johannis nu araspuns oficial propunerii pentru ca s-a aflat in ultima saptamanain Japonia. De altfel, primarul Sibiului a declarat abia ieridupa-amiaza la aterizarea din calatoria sa ca este onorat depropunerea ca el sa devina premier.

Ce s-a spus de la tribuna

Discursurile opozitiei au fost foarte dure la adresa Guvernului,presedintele PSD Mircea Geoana si fostul premier liberal CalinPopescu- Tariceanu amintind de situatia economica a tarii dinultimele unsprezece luni de guvernare a Guvernului Boc.

"Criza financiara nu a putut fi evitata in Romania, dar scadereaeconomica de la +8% la -8% este rezultatul actiunii actualei echipede guvernare", a declarat Geoana in aplauzele colegilor departid.

Urmatorul care a continuat seria acuzatiilor a fost fostulpremier Calin Popescu-Tariceanu, care a cerut plecarea "celor 11fantastici" (ministrii guvernului Boc II), deoarece, a argumentatel, ar fi cazul ca ei sa fuga si sa se racoreasca. Emil Boc le-araspuns parlamentarilor PSD si PNL ca nu au invatat nimic din"lectia 322" (amintind de suspendarea de acum doi ani apresedintelui) si ca atunci au primit o palma peste fata de lacetateni, care au respins demiterea presedintelui cu 75% prinreferendum.

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, a votatmotiunea

Liberalul Bogdan Olteanu, care a fost validat saptamana trecutade Parlament in conducerea BNR, a votat ieri la motiunea de cenzuradepusa de colegii de partid din PNL si de UDMR. El si-a anuntatluni demisia din functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor,iar liberalii au spus ca Olteanu va pleca din Parlament "de indatace finalizeaza operatiunile de lichidare si face transferul catreBNR". Potrivit legii, el are la dispozitie 30 de zile pentru aalege intre cele doua functii incompatibile, de deputat si membruin CA al Bancii Nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24