Eveniment

Guvernul pompeaza iar bani in agricultura

14.07.2003, 00:00 17

Guvernul a decis ca este bine sa finanteze in continuare agricultura, chiar daca rezultatele se lasa asteptate, Romania fiind nevoita inca o data sa importe produse agricole
Executivul a decis, in ultima sa sedinta, sa acorde despagubiri de 880 miliarde de lei (circa 23,6 mil. euro) agricultorilor ale caror terenuri au fost afectate de conditiile metereologice din acest an.
De asemenea, guvernul va aloca o subventie de 4.000 lei pe kilogram la samanta utlizata in campania agricola de toamna si va asigura doua milioane de lei pentru fiecare hectar de teren agricol cultivat, pentru o suprafata de pana la 5 hectare. #leadend#
"Este o hotarare pe care ne-o asumam politic, cu o importanta pentru intreaga populatie a tarii. Daca nu intervenim cautand resursele necesare pentru campania de toamna, atunci ar trebui sa ne asteptam anul viitor la probleme foarte mari", a declarat premierul Adrian Nastase.
Din cauza conditiilor metereologice nefavorabile Romania va importa anul acesta un milion de tone de grau, cantitate ce va fi exceptata de la plata taxelor vamale. Acest import inseamna circa 140 milioane de dolari.
An de an, autoritatile aloca sute de milioane de dolari domeniului agricol, dar rezultatul este slab. Agricultura romaneasca este in continuare rudimentara.
Executivul ia in calcul si reluarea lucrarilor la o investitie abandonata dupa 1989: canalul Siret-Baragan: "Dorim sa vedem in ce masura putem sa reluam lucrarile la acest obiectiv, care este lung de peste 190 kilometri si care necesita o investitie intre 500 milioane si un miliard de dolari, dar care va permite, in final, irigarea a peste 500 mii hectare, din care circa 80% fara sisteme de pompare", a declarat premierul Adrian Nastase.
Avantajul unei asemenea investitii este ca va fi asigurata o irigare pe sistem gravitational, fara sa fie nevoie de pompare, pentru o mare parte din suprafata. "Avem de gand sa cautam o formula de parteneriat public privat, pentru ca si aici ar fi o chestiune incorecta.  Cine va lua, sa spunem, in arenda Insula Mare a Brailei poate sa ia, in acelasi timp, si obligatia de a investi in acest canal. Este esential sa aducem in agricultura oameni care au bani, care vor sa investeasca", a spus Nastase.
"O asemenea investitiei este foarte viabila iar un asemenea parteneriat l-am demarat deja cu Societatea Nationala pentru Imbunatatiri Funciare (SNIF) in judetul Dolj pentru reabilitarea sistemelor de irigatii", spune Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, o societate care lucreaza 40.000 de hectare.
Directorul general al SNIF, Valentin Apostol, spune ca sistemul a fost construit doar pina la kilometrul 11, irigand, in momentul de fata, o suprafata de 2000 de hectare. "Costurile pentru irigat vor scadea foarte mult in momentul in care lucrarile vor fi finalizate", sustine Apostol.
Guvernul a mai aprobat in ultima sedinta o ordonata de urgenta prin care se acorda producatorilor agricoli o subventie de 50% la achizitionarea echipamentelor de irigatii, efortul ridicindu-se la 300 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO