Eveniment

Ilie Sarbu anunta o recolta buna si caravane de specialisti

23.07.2003, 00:00 16



Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a afirmat ieri ca majorarea pretului graului este nejustificata, aratand ca recolta de grau se ridica, in prezent, la 1,89 milioane tone, fiind foarte aproape de cea prognozata, de 2,5 milioane tone.



Potrivit lui Sarbu, in unele judete s-a creat o "psihoza" ca ar exista o criza a graului. "In momentul in care se va realiza acest import de un milion de tone de grau, pretul painii nu va mai creste", a apreciat Sarbu. Guvernul a aprobat o hotarare privind importul unei cantitati de un milion de tone de grau, fara taxe vamale, iar samanta de grau a fost subventionata cu 4.000 de lei la kg.



La randul lor, procesatorii din industria de morarit si panificatie intentioneaza sa participe financiar in acest an la cultivarea unei suprafete de 200.000 de hectare de grau in vederea asigurarii materiei prime.



"Vrem sa ajutam producatorii agricoli prin acordarea de subventii pentru crearea culturilor. De asemenea, vom incheia contracte cu producatorii, astfel incat recolta de grau sa fie achizitionata la preturi stabilite in functie de cotatiile de la bursele internationale", a spus Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan.



Pentru a informa oamenii despre ce este de facut in agricultura, ministrul spune ca va forma caravane de specialisti care vor merge din sat in sat. Sarbu a apreciat ca premierul Adrian Nastase a avut dreptate atunci cand a spus ca specialistii in agricultura stau in birouri si nu mai merg pe teren.



"Dorinta noastra este de a-i scoate pe specialisti din birouri sa mearga sa informeze oamenii cu privire la ce este de facut in agricultura", a spus Sarbu, referindu-se la specialistii din Agentia de consultanta agricola si de la directiile de agricultura.



Ilie Sarbu a precizat ca, aceste caravane de specialisti vor merge din sat in sat pentru a discuta cu cetatenii, producatorii agricoli despre ce se poate face mai bine pentru agricultura si pentru dezvoltarea rurala.



Ministrul a mai spus ca aproximativ 3,8 milioane de agricultori vor beneficia de un ajutor de 2 milioane de lei pe hectar pentru suprafete de pana la 5 hectare, fondurile urmand sa fie transferate de la bugetul de stat. El a aratat ca, in prezent, un colectiv de specialisti lucreaza la stabilirea mecanismului acordarii acestor bani, astfel incat sumele respective sa ajunga acolo unde este nevoie. Sarbu a spus ca una dintre variante ar fi ca acesti bani sa fie expediati beneficiarilor prin mandat postal sau eventual prin CEC. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO