Eveniment

Importurile de lactate ar putea creste cu 10%

05.04.2007, 18:50 14

Pana in momentul in care calitatea laptelui produs intern se va conforma cerintelor europene, foarte multe fabrici producatoare de produse lactate vor importa materie prima pentru a prelucra volumul necesar de productie, a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).
"Importurile de produse finite din industria laptelui vor creste cu certitudine odata cu piata romaneasca, una dintre cele mai dinamice din lume. Aceasta a avut an de an cresteri de 7 pana la 10% si este foarte posibil ca o parte din cresterea pietei din acest an sa fie ocupata de produsele importate", a declarat Valeriu Steriu.
Potrivit presedintelui APRIL, aceasta crestere de 7-10% se va mentine si in 2007.
"In primul trimestru s-a observat o vizibila loialitate a consumatorului roman pentru brandurile romanesti, dar exista posibilitatea ca dupa ce o diversitate mai mare de produse vor fi expuse consumatorului, acesta, cel putin din curiozitate, sa vrea sa incerce un nou tip de branza sau un nou tip de desert adus din import", a adaugat el.
Potrivit presedintelui APRIL, primele importuri au fost deja consemnate in acest an pe fondul lipsei de cantitati semnificative de lapte autohton pe perioada primaverii.
"Este in acelasi timp si o conjuctura de piata, deoarece la sfarsitul primaverii, laptele din UE poate fi mai ieftin decat cel din Romania", a spus Valeriu Steriu.
Steriu estimeaza insa ca aceste importuri nu vor fi semnificative in comparatie cu cantitatea totala de lapte baut in Romania, de aproximativ 3 miliarde de litri.
"Laptele conform, care inseamna foarte multa igiena alaturi de ceea ce face producatorul, nu se obtine peste noapte. Acestea sunt investitii care au nevoie de sprijin financiar consistent. In conditiile in care acest sprijin este stabilit acum la nivelul procesatorului sau producatorului, lucrurile nu pot fi rapid finalizate, iar implicatiile sociale sunt destul de neplacute", a explicat Valeriu Steriu.
Presedintele APRIL estimeaza ca valoarea pietei produselor lactate este de aproximativ 800 mil. euro si ca aceasta se va tripla in urmatorii trei sau patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO