Eveniment

În noiembrie încasările din TVA au revenit pe plus, dar veniturile bugetare per total au dat ceva semne de oboseală

În noiembrie încasările din TVA au revenit pe plus, dar veniturile bugetare per total au dat ceva semne de oboseală

Autor: Claudia Medrega

05.01.2012, 00:04 523

Încasările din TVA au revenit în teri­to­riul pozitiv în noiembrie, după scăderea alar­mantă din octombrie, însă ritmul de creş­tere al veniturilor bugetare totale a con­ti­nuat să frâneze, punând sub semnul între­bă­rii aşteptările optimiste pentru plusul de venituri din 2012.

Sumele colectate din TVA au totalizat în noiembrie 4,2 mld. lei, în creştere cu 7,2% comparativ cu aceeaşi lună din 2010. Evoluţia vine după ce în octombrie s-a înre­gistrat o scădere de 4,6% comparativ cu ace­eaşi lună din 2010, după mai bine de un an de creşteri neîntrerupte.

Revenirea pe plus a sumelor colectate din TVA nu a ajutat însă foarte mult redre­sa­rea veniturilor totale. Ascensiunea veni­tu­rilor bugetare totale a încetinit în lunile de toam­nă, ajungându-se de la ritmuri de creş­tere de două cifre la avansuri de o singură ci­fră. În noiembrie plusul a fost de numai 5% faţă de noiembrie 2010, reprezentând doar o trei­me din ritmurile din februarie şi martie, de exemplu.

Încetinirea ritmului de creştere a veniturilor aruncă o umbră de îndoială cu privire la modul în care creşterea TVA la 24%, care a salvat deficitul bugetar în 2010 şi 2011, va ajuta bugetul şi în acest an, având în ve­de­re ţinta extrem de ambiţioasă de re­du­cere a deficitului la 1,9% din PIB (pe meto­dologia cash).

Autorităţile mizează pe o creştere eco­nomică de 1,8%-2,3% în acest an, însă înră­u­tăţirea climatului economic extern poate in­fluenţa nefavorabil economia României, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare.

TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul general după contribuţiile sociale. Evoluţia încasărilor din TVA este influenţată atât de nivelul cotei, cât şi de tendinţa vânzărilor cu amănuntul şi gradul de evaziune fiscală, su­mele colectate la buget fiind de natură să crească pe măsură ce economia îşi revine.

Temperarea încasărilor a venit pe mă­sura disipării efectului de bază datorat majorării TVA.

Imaginea unui trend descendent al înca­să­rilor din TVA s-a conturat imediat după epui­zarea efectului de bază în luna august 2011. Iar în septembrie s-a declanşat sem­nalul de atenţionare, ritmul de creştere al în­ca­sărilor din TVA coborând sub pragul de 10%, după creşteri de 30-40% în prima parte a anului.

Analiştii consideră că atingerea ţintei de deficit bugetar pentru 2012 se poate realiza fie prin progrese importante în restruc­tu­ra­rea sectorului bugetar şi reducerea evaziunii fis­cale, fie prin varianta cea mai nocivă şi cea mai facilă pentru autorităţi, adică reducerea cheltuielilor de capital.

Bugetul pentru acest an prevede veni­turi la bugetul general consolidat de 195,3 mld. lei şi cheltuieli de 206,5 mld. lei în con­diţiile păstrării cotei unice de impozitare de 16% şi a TVA de 24%. Guvernul a sus­ţinut că va majora veniturile prin întă­rirea dis­ci­pli­nei în colectarea taxelor, dar acesta este un obiectiv care este anunţat de ani şi ani de zile, aceiaşi ani în care ponderea veni­turilor în PIB nu a depăşit niciodată 32-33%.

Evoluţia încasărilor din TVA

Veniturile bugetare şi încasările din TVA au crescut neîntrerupt de la jumătatea anului 2010, când a fost majorată cota cu cinci puncte procentuale, la 24%, şi până în vara anului 2011. Însă, în a doua parte a anu­lui, ritmul a încetinit, pentru ca în octombrie su­mele colectate din TVA să intre pe scădere.

Pe ansamblul primelor 11 luni din 2011 la încasările din TVA s-a înregistrat un plus de 19,8% faţă de acelaşi interval din 2010, la 42,3 mld. lei, în timp ce la accize creşterea a fost de 11,6%, la 17,5 mld. lei.

Veniturile bugetului consolidat au depăşit cu 8,3% nivelul din perioada ianuarie-noiembrie 2010, ajungând la 163,1 mld. lei.

În 2010 încasările din TVA au urcat cu 14,3% comparativ cu 2009, la 39,2 mld. lei, în condiţiile majorării cotei cu cinci puncte procentuale. Situaţia colectărilor s-a schimbat astfel la 180 de grade faţă de evoluţia din 2009, când sumele colectate din TVA s-au prăbuşit cu 16%.

Bugetul general consolidat a înregistrat la finele lunii noiembrie un deficit de 16,9 mld. lei, reprezentând aproape 3% din PIB, astfel că ţinta pentru 2011, de 4,4% din PIB, a fost respectată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO