Eveniment

Incepe marea batalie a bugetului: Opozitia a depus peste 3.000 de amendamente

06.01.2010, 23:17 21

Peste 3.000 de amendamente au fost depuse pana aseara la legeabugetului de stat si legea asigurarilor sociale pe 2010, care intraastazi in dezbaterea comisiilor de buget-finante ale celor douacamere ale Parlamentului.

Legea bugetului este primul test important in legislativ pentruguvernul PD-L -UDMR, condus de premierul Emil Boc, care are pehartie are o majoritate fragila.

Dezbaterile de azi din comisiile de buget, unde se vor infruntape de o parte specialistii din comisiile de buget si de cealaltaparte ministrul finantelor Sebastian Vladescu, se asteapta sa fieextrem de dure in conditiile in care atat

liderul PSD Mircea Geoana, cat si liberalii lui Crin An tonescuau afirmat ca bugetul este prost facut si vor vota impotrivalui.

Insa unele concesii pot fi facute, asa cum s-a vazut ieri lacomisiile de munca si sanatate, unde si parlamentarii puterii auavizat favorabil amendamente care modifica esential politicasociala a Guvernului.

Bugetul care ne scoate din criza

Guvernul lui Emil Boc spera ca odata cu votul final pe acestbuget Romania sa poata spera la iesirea din blocajul economic, maiales ca delegatia FMI care poate debloca cele doua transe invaloare de 2,3 mld. euro din creditul contractat in prima varaanului trecut va sosi la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie.

Discutiile cu FMI au fost blocate la finele anului trecut, dincauza instabilitatii politice. Guvernantii au asteptari optimistede la 2010: economia va creste cu 1,3%, se arata in legea bugetuluicare intra astazi in malaxorul comisiilor de buget. Veniturile labugetul de stat sunt programate sa creasca cu 9,9 mld lei, la 66,6mld, iar cheltuielile vor fi majorate cu 3,7 mld lei, la 101, 6,asa ca deficitul este estimat la 35 mld. lei.

Parlamentarii din comisiile de munca si de sanatate au avizat inunanimitate, proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat pe2010, adoptand mai multe amendamente, printre care si majorareapunctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei. Secretarul destat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a precizat ca indiscutiile cu FMI s-a stabilit inghetarea nominala a pensiilor.

Propuneri nerealiste in comisiile despecialitate

  • In comisiile de munca a trecut propunerea liberalului VictorDobre de reducere a CAS cu 9,5%. Astfel, cotele de contributie arurma sa fie stabilite la 21,8% pentru conditii normale de munca,din care 9% de la de angajati si 12,8% de la angajatori, 26,8%pentru conditii deosebite de munca si 31,8% pentru conditiispeciale de munca. In prezent, nivelul contributiilor este de 31,3%(20,8% la angajator si 10,5% la angajat).
  • La comisiile de sanatate a fost avizata favorabil propunereadeputatului PSD Rodica Nassar ca PIB-ul alocat Sanatatii sa semajoreze la 4% din PIB, dupa ce in propunerea initiala a Guvernuluiministerul primea doar 3, 8% din Produsul Intern Brut.
  • Senatorii si deputatii din Comisia de munca au avizat majorareapunctului de pensie la 45% din salariul mediu brut (826,2 lei invaloare nominala), ca urmare a unui amendament sustinut deparlamentarii PSD si PNL la care s-au asociat si cei din UDMR sidin PD-L.
  • Daca toate aceste propuneri ar trece si de filtrul comisiilorde buget-finante si al plenului Parlamentului, efortul bugetarpentru a acoperi aceste cheltuieli suplimentare si reduceri devenituri la buget ar fi imens. De altfel, premierul Emil Boc a spusieri ca nu va accepta niciun amendament care nu are indicata osursa de finantare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO