Eveniment

Începe vânătoarea marilor averi

Începe vânătoarea oamenilor cu averi ilicite

Autor: Mediafax

02.06.2011, 09:33 327

Guvernul a autorizat, miercuri, înfiinţarea în cadrul AgenţieiNaţionale de Administare Fiscală (ANAF) a departamentului care vaverifica persoanele cu mari averi, a anunţat ministrul Finanţelor,Gheorghe Ialomiţianu.

Executivul a decis, la finele anului trecut, că persoanelefizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 leisumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţadintre cele două valori.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a susţinut atunci că acţiunilede control în cazul marilor averi în scopul impozitării vor fideclanşate pentru 200-300 de persoane, în principal patroni foartebogaţi care în ultimii ani au omis deliberat să înregistrezeveniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor.

În luna februarie, Blejnar, a declarat că un control major alaverilor mari va avea loc în a doua jumătate a anului viitor, darnu a exclus ca şi în acest an să fie efectuate verificări.

Normele metodologice de aplicare a procedurii de utilizare ametodelor indirecte de control stabilesc că Fiscul va verifica,într-o primă etapă, persoanele cu venituri mari fără să lenotifice, iar pe perioada controlului poate solicita terţilor,inclusiv plătitorilor de venit sau oricăror autorităţi sauinstituţii publice, informaţii sau documente pentru stabilireasituaţiei fiscale reale.

Verificarea persoanelor cu venituri mari se va efectua în maimulte etape, care vor determina în final starea de fapt fiscalăreală, în funcţie de care se va stabili dacă se poate dovediprovenienţa veniturilor şi dacă se va aplica impozit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO