Politică

Modificare majoră în viitoarea Constituţie: Procurorii nu mai trebuie să demonstreze că ai obţinut averea ilegal, ci tu să demonstrezi că ai obţinut-o legal

Autor: Iulian Anghel

01.06.2011, 19:53 1038

Proiectul legii de revizuire a Constituţiei prezentat astăzi depreşedintele Traian Băsescu elimină articolul constituţional învigoare potivit căruia "averea dobândită se prezumă a filicită".

Acest text a fost, de-a lungul vremii, de o importanţă covârşitoarepentru că, înainte de a te acuza că ţi-ai dobândit ilegal averea,procurorii trebuia şi trebuie şi în prezent să demonstreze că ea afost obţinută pe căi ilicite, ceea, în unele cazuri, era şi esteaproape imposibil - mai ales în cazuri în care persoanele bănuitese pot acoperi de legi şi contracte beton.


"Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit aldobândirii se prezumă", este textul constituţional în vigoare careapără proprietatea în România.


Noul text care va fi propus Parlamentului păstrează doar primafrază, " Averea dobândită licit nu poate fi confiscată" şi oelimină pe a doua, "Caracterul licit al dobândirii seprezumă".


Ce înseamnă asta? Un proces care a durat ani de zile - este vorbadespre cel al fostului ministru al industriilor în vreme GuvernuluiNăstase, Dan Ioan Popescu - poate fi ilustrativ pentru ce înseamnăfraza din Constituţie "Caracterul licit al dobândirii seprezumă".

După plecarea PSD de la putere, o serie de foşti demnitari auînceput să fie verificaţi la averi.

Dan Ioan Popescu a cărui avere era estimată atunci la 10-12 mil.euro nu putea (se întămpla prin 2006), potrivit procurorilor, săjustifice aproximativ un milion de euro dobândiţi în timpul câtdeţinea funcţia de ministru.

Potrivit legii 115/1996 privind controlul averilor, aceşti bani,neputând fi justificaţi, trebuia să-i fie confiscaţi. Însă apărareaa spus că legea contravine Constituţiei care spune că averea esteconsiderată licita până la proba contrarie.


Aşadar: Popescu nu putea justifica 1 mil. euro, iar procurorii nuputeau demonstra că aceştia au fost dobândiţi cu încălcarea legii(caz în care erau confiscaţi). Apărarea a ridicat această excepţiede neconstituţionalitate prezentând ipoteza lor: neputând fidemonstrat că averea lui Popescu este ilicită, ea este, implicit,licită.


Până la urmă, după ani de proces, Popescu a fost scos de suburmărire, iar averea i-a rămas întreagă.


Propunerile de modificare a acestui articol ar putea însemna că,dacă averea cuiva este luat la purecat el se va vedea pus însituaţia să demonstreze provenienţa ei (pentru că doar averealicită nu poate fi confiscată). De cealaltă parte, procurorii nuvor mai trebui să demonstreze ei că averea ta a fost obţinutăilicit pentru a ţi-o confisca - ţie, ca titular, revenindu-ţisarcina să demonstrezi că este licită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO