Eveniment

Inflaţia începe să clatine consumul privat: vânzările cu amănuntul încetinesc, dar rămân pe plus

Autor: Răzvan Botea

10.09.2022, 11:09 696

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, indicatorul la care economiştii se uită când vor să vadă cum va merge consumul privat, este pe plus cu 5% la şapte luni din 2022. În aceeaşi vreme, preţurile au avansat cu 15% în medie, potrivit inflaţiei calculate de INS.

Consumul privat, principala componentă a PIB, reflectat în cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, a crescut în primele şapte luni din 2022 cu 5%. Chiar dacă a încetinit în iulie, cifra de afaceri din consumul cu amănuntul a rămas pe plus la şapte luni din an, în ciuda preţurilor care au avansat cu 15%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea vine atât din cheltuirea unor economii făcute în perioada de pandemie, dar şi datorită scăderii mici a puterii de cumpărare: salariile cresc cu 12%, iar inflaţia cu 15%, spune Adrian Codirlaşu, analist financiar, vicepreşedintele CFA România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO