Eveniment

Japonia trebuie să se reinventeze după cel mai puternic cutremur din istoria sa

13.03.2011, 23:59 1299

Tot celor care ştiu să sufere li se dă suferinţă. Cel mai gravcutremur din istoria Japoniei şi al cincilea ca magnitudine de cândse măsoară cutremurele în lume a adus una dintre cele mai bogateţări ale lumii într-o situaţie limită: cutremurul şi tsunami-ul auprovocat mii de morţi şi zeci de mii de dispăruţi, iarposibilitatea unui accident nuclear stă ca o sabie deasupra capuluicelor 127 de milioane de japonezi. "Japonezii au trecut prin multenenorociri în istoria lor şi sunt rezistenţi la durere. Sunt unpopor care a suferit şi ştie să facă faţă suferinţei. Am încrederecă îşi vor reveni", spune fratele unui tânăr care lucrează înTokio, la o mare bancă de investiţii.

Vineri, 11 martie, la ora 14:46 (oraRomâniei 7:46), Japonia a fost zguduită de un cutremur de nouăgrade pe scara Richter. Este al cincilea ca magnitudine de când semăsoară cutremurele în lume, adică din 1900. Cel mai mare cutremura fost în Chile, de 9,5 grade, în 1960.

Clădirile de zeci de etaje din Tokioau rezistat, aplecându-se ca nişte trestii, în schimb tsunami-ul,valul uriaş de apă de 10 metri înălţime care a urmat, a fostdevastator. Pagubele totale sunt evaluate la 100 de miliarde dedolari într-o primă fază, ceea ce înseamnă circa 2% din PIB-ulestimat la circa 5.500 mld. dolari.

Problema cea mai mare este însă acumcentrala nucleară de la Fukushima, aflată la 250 de kilometri nordde capitala Japoniei, unde a fost declarată stare de urgenţă şi miide persoane au fost evacuate pe o rază de 20 dekilometri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO