Eveniment

Îşi vor asigura românii casele după catastrofa din Japonia?

Îşi vor asigura românii casele după catastrofa din Japonia?

Autor: Ciprian Valentin Botea

13.03.2011, 23:42 53

Cutremurul din Japonia arputea genera o creştere a cotaţiilor pe piaţa de reasigurare, darîn paralel ar putea da un impuls vânzărilor Pool-ului de AsigurareÎmpotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţeleobligatorii de asigurare a locuinţelor.

Scumpireatarifelor de reasigurare ar putea apărea în condiţiile în caremarile grupuri specializate în reasi­gurare, care au contracte şicu asigu­rătorii locali, se pregătesc să achite com­paniilor niponede asigurări despăgubiri de zeci de miliarde de dolari. Com­paniilede asigurări transferă prin încheierea de contracte de reasigurareo parte din răspunderea asumată faţă de clienţi către jucătorispecializaţi, în cazul poliţelor pentru catastrofe reasigu­rătoriiasumându-şi de multe ori răs­punderea pentru mai mult de 90% dindaunele produse.

"În modnormal un asemenea eveniment are un impact, dar pe termen mediu şinu imediat, asupra tarifelor deoarece reasigurătorii pierd capitalşi trebuie să-şi recupereze aceste pierderi. O creştere de preţ vafi resimţită şi de asigurătorii locali, dar nu mai devreme desfârşitul acestui an sau începutul anului viitor, când sereînnoiesc con­tractele de reasigurare", spune Karina Roşu,directorul general al brokerului AON România.

Roşuprecizează că majorarea tarifelor de reasigurare va depinde degradul de dispersie al riscului, dar şi de daunele care mai apar peparcursul acestui an. Analiştii citaţi în presa internaţionalăapreciază că pierderile economice generate de cutremurul de vineris-ar putea ridica la 100 mld. dolari, dar deocamdată nu existăestimări legate de volumul total al pier­derilor asigurate. Aceştiase aşteaptă însă ca acesta să fie cel mai costisitor cutremur dinistorie.

Sprecomparaţie, în urma cu­tremurului din România din martie 1977compania de asigurări de stat ADAS a plătit pagube de 5 mld.dolari, din care aproape jumătate au fost recuperaţi dinreasigurare.

Totodată,cutremurul din Japonia ar putea determina proprietarii de lo­cuinţedin România să conştientizeze ris­cul de cutremur, ceea ce argenera o creştere a vânzărilor de poliţe property, în specialpoliţe obligatorii emise de PAID, care sunt cele mai ieftinedeoa­rece acoperă doar pagubele produse de cutremur, inundaţii şialunecări de te­ren. Aceste poliţe costă 10 sau 20 de euro pe an înfuncţie de materialul de construcţie al locuinţelor şi acoperădaunele în limita a 10.000 sau 20.000 de euro.

ÎnRomânia sunt asigurate în prezent circa două milioane de locuinţe,din care 460.000 prin poliţe obligatorii, iar companiile locale ausubscris anul trecut prime brute de 971 mil. lei (230 mil. euro)din poliţe de asigurare îm­potriva incendiilor şi catastrofelorna­turale. Nu există date privind primele ce­date în reasigurare lanivelul întregii pieţe, dar companiile din Uniunea Na­ţională aSocietăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) auachitat reasigurătorilor 290 mil. euro anul trecut. Companiilemembre UNSAR deţin o cotă de piaţă cumulată de peste80%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO