Eveniment

Ministerul Muncii spune ca are bani pentru pensii si ca nu a luat "niciun leu" de la bugetul de stat

Ministerul Muncii spune ca are bani pentru pensii si ca nu a luat "niciun leu" de la bugetul de stat
25.11.2008, 19:26 14

Bugetul asigurarilor sociale de stat este pe excendent si exista bani pentru plata pensiilor, spun reprezentantii Ministerului Muncii, ca raspuns la declaratiile presedintelui Basescu, potrivit caruia fondul de pensii este in prezent "prabusit".

Ministerul Muncii spune ca pana in prezent nu a apelat la bugetul de stat pentru a acoperi majorarea cu 20% a pensiilor de la 1 octombrie.
"Pentru acest an a fost prevazuta, inca din 2007, o subventie de 1,38 mld. lei (380 mil. euro - n.r.) de la bugetul de stat pentru cazul in care nu vor ajunge banii de la bugetul de pensii. Pana in prezent, nu
s-a luat niciun leu din acest fond", a declarat pentru ZF Mihaela Arteni, secretar general in Ministerul Muncii.
Presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca fondul de pensii este in prezent "prabusit" si nu are bani pentru acoperirea majorarilor pornite in 2007 si consolidate in 2008 si ca in 2009 trebuie aduse din bugetul de stat circa 1,3 mld. euro.
Bugetul de pensii pentru anul viitor este de 41,5 mld. lei (11,5 mld. euro) si este echilibrat prin transferuri de la bugetul de stat, potrivit legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2009. "In bugetul pe anul viitor este prevazuta o suma suplimentara de 1,2 mld. lei (330 mil. euro - n.r.) de la bugetul de stat pentru situatia in care nu ajung banii din fondul de pensii. Si in acest an s-a estimat ca vom avea nevoie de fonduri suplimentare de la bugetul de stat, insa nu am utilizat subventia. In ultima perioada, bugetul asigurarilor sociale a fost excedentar. Vom vedea ce se intampla in decembrie si anul viitor", a mai spus Arteni.
Fostul ministru al muncii Paul Pacuraru declara in septembrie ca majorarea punctului de pensie in avans cu o luna, de la 1 octombrie, presupune un transfer de la bugetul de stat de 1,37 mld. lei (circa 380 mil. euro). La sfarsitul primelor noua luni ale acestui an, bugetul asigurarilor sociale de stat inregistra un excedent de 443,9 mil. lei (123 mil. euro). Incasarile din contributiile la asigurarile sociale au urcat in acest an in special ca urmare a cresterii salariale si a largirii bazei de impozitare. Salariile au prins viteza, salariul mediu net ajungand in luna septembrie la 1.296 de lei (360 de euro), cu 24% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut. Cresterea incasarilor a fost influentata si de eliminarea, incepand cu acest an, a plafonului de cinci salarii medii brute la plata contributiilor la pensii si includerea tuturor veniturilor in baza de calcul pentru contributiile sociale. Cu toate acestea, introducerea pensiilor private obligatorii a scos doua puncte procentuale din sursele bugetului public de pensii, banii fiind mutati in administrare privata.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat la inceputul sedintei de guvern de ieri ca fondul de pensii poate sustine plata pensiilor atat in acest an, cat si in 2009. "Nu se pune problema incapacitatii lui de a face fata platilor. Situatia este sub control", a spus Tariceanu. "Nu s-a schimbat nimic, sunt bani, iar Romania nu este singura tara care completeaza fondul de pensii cu bani de la buget", a declarat pentru Mediafax ministrul muncii Mariana Campeanu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO