Eveniment

Ministrul muncii, Mariana Campeanu: Deficitul de personal din piata va absorbi disponibilizarile

30.10.2008, 19:24 10

Desi semnalele crizei financiare au inceput sa se resimta si pe piata locala, deocamdata nu sunt motive de ingrijorare, apreciaza ministrul muncii Mariana Campeanu.
"Au fost repozitionate procentele de crestere. Nu mai mergem pe o prognoza de crestere economica de 7,5% pentru anul viitor, iata ca BNR-ul estimeaza 4,5%. Dar este totusi o crestere, care inseamna ca nu vom asista la multe disponibilizari. Mai mult decat atat, avem un deficit de forta de munca care poate fi acoperit de disponibilizari din alte sectoare. Motive de panica nu sunt", spune Campeanu, adaugand ca o parte din efectele negative ale crizei financiare au fost depasite, dar criza este abia la inceput.
Ministrul spune ca Romania a parcurs o perioada lunga de tranzitie in care s-a confruntat cu aspecte pe care le poate produce o criza economica.
"Din punct de vedere institutional suntem pregatiti pentru a face fata unui somaj mai ridicat decat pana acum".
Somajul s-ar putea sa fie mai mare decat anul acesta, cand a ajuns la 3,9%, dar nu semnificativ mai mare, cel putin nu in prima jumatate a anului viitor. Ministrul este de parere ca ar trebui demarata o discutie pentru flexibilizarea conditiilor de pe piata fortei de munca, astfel incat companiile sa poata sa faca angajari pe perioade mai scurte de timp, cand sunt in crestere, si sa poata mai apoi sa renunte la angajati daca activitatea nu este sustinuta.
"Conditiile actuale din legislatia muncii sunt foarte restrictive. Viitorul guvern va trebui sa inceapa o discutie referitoare la ceea ce se intampla pe piata muncii si la cum ar putea fi modificat Codul muncii pentru ca nu este timp acum sa discutam un subiect atat de important. In recesiune, orice loc de munca si pe orice durata este bine-venit."
Referitor la discutia de majorare a salariilor profesorilor, Campeanu spune ca nicio tara din lume nu poate sa acorde cresteri salariale de 50% cand economia a crescut cu 9%, productivitatea muncii cu 13-14%, iar inflatia a fost in limite rezonabile.
"Ceea ce era o problema reala a salariilor cadrelor didactice s-a transformat intr-o 'isterie nationala'. Lucrurile pot scapa de sub control cu efecte dezastruoase pentru economie si este pacat ca dupa un efort de patru ani in care s-a obtinut cea mai mare crestere economica si cea mai spectaculoasa crestere a PIB-ului si dupa cresterile economice din mai multi ani din celelalte guvernari sa venim sa daramam absolut totul dintr-o neintelegere a contextului. Ma refer la criza economica si la modul in care se gestioneaza un buget".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO